Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • PostNL-bericht over het wijzigen van je adres is frauduleus

  PostNL-bericht over het wijzigen van je adres is frauduleus

  Oplichters maken je wijs dat jouw pakket niet kon worden afgeleverd vanwege een ontbrekend adres. 

  “U kunt uw adres online bijwerken en een nieuwe levering aanvragen”, staat in het bericht. Dit kun je doen via een onbekende link, maar klik nergens op. Controleer eerst waar de link heen gaat. Dit kun je doen door op je desktop met de cursor op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Zorg dat je niet klikt. Al snel wordt duidelijk dat je niet naar de 'officiële website’ van PostNL wordt gestuurd, zoals de oplichters het laten lijken. Het postbedrijf laat via zijn website weten dat echte webadressen van PostNL bijna altijd eindigen op ‘postnl.nl’. 

  Valse sms PostNL

  Bescherm jezelf tegen identiteitsfraude en malware en ontvang pushmeldingen over actuele phishingberichten namens via onze gratis Opgelicht-app (te downloaden via de App Store en Play Store).

  Deel niet jouw persoonlijke gegevens

  PostNL vraagt nooit per mail of sms naar jouw persoonlijke gegevens. Ook zal het postbedrijf je nooit in een mail of sms laten betalen via een betaallink. PostNL raadt daarom aan om de PostNL-app te downloaden, zodat je al jouw pakketjes in de gaten kunt houden. Dit kun je ook doen via de track & trace pagina van PostNL. Zoek de pagina zelf op via je webbrowser en niet via een link in een bericht. 

  Tijdsdruk

  In de sms staat dat je binnen twaalf uur je adres dient te wijzigen, maar dit is onjuist. Oplichters willen je onder druk zetten zodat je sneller gaat handelen. Deze vorm van manipulatie wordt ook wel social engineering genoemd.

  Geklikt op de link?

  Het advies van PostNL luidt: 

  • Laat je computer of telefoon controleren met een virusscanner. 
  • Heb je ergens je wachtwoord ingevuld? Verander dit dan zo snel mogelijk.
  • Bankgegevens doorgegeven? Neem direct contact op met je bank.
  • Heb je een valse app gedownload? Verwijder deze en doorloop ook alle bovenstaande stappen. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant