Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Heeft jouw UPS-pakket een bezorgprobleem? Geen zorgen, dit is phishing

    Heeft jouw UPS-pakket een bezorgprobleem? Geen zorgen, dit is phishing

    Verwacht je toevallig een pakket van UPS? Pas dan op voor een nieuwe phishing-sms namens de koeriersdienst waarin staat dat jouw pakket (NL75426771) een bezorgprobleem heeft. 

    De phishing-sms (ook wel smishing) is afkomstig van een Belgisch telefoonnummer: ‘+32 469254294’. Via de link in het bericht kun je de levering bijwerken, maar klik nooit zonder na te denken op een onbekende link. 

    Valse sms UPS

    Onbetrouwbare UPS-link

    Om de levering bij te werken dien je op ‘follow-myups.com’ te klikken. Dit is alleen een misleidende link. Legitieme UPS-links beginnen namelijk met: ‘https://www.ups.com’, ‘https://billing.ups.com’, ‘https://go.ups.com’ of ‘http:/links4.upsemail.com’.

    Online criminelen maken vaak gebruik van hyperlinks. Wees hen slimmer af en controleer zelf of een link wel naar een betrouwbare omgeving verwijst. Doe dit door de link ingedrukt te houden op je telefoon en op je desktop door met je muis op de link te gaan staan. Kijk in beide gevallen uit dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens de volledige link waar het bericht naartoe leidt. 

    Trackingnummer ontbreekt

    Een bericht van UPS over een pakket bevat altijd een trackingnummer. Deze kun je vervolgens invoeren op de website van de koeriersdienst om je pakket te volgen. Ook kun je zo controleren of je invoerrechten of belastingen moet betalen. In de bovenstaande sms ontbreekt het trackingnummer, dus kun je er vanuit gaan dat het geen betrouwbaar bericht is. 

    Meer kenmerken die op phishing wijzen

    UPS geeft nog enkele tips om online fraude te herkennen:

    • Neem de tijd om het bericht aandachtig te lezen en te bekijken. Vaak staan er meer kenmerken van phishing in dan je op het eerste gezicht ziet. 
    • Oplichters spelen vaak in op de emoties van mensen. Zo doen ze het vaak lijken alsof er haast achter een handeling zit of dat er sprake is van consequenties als je niks doet. Probeer je hoofd koel te houden en raak niet direct in paniek.
    • Controleer het bericht op taalfouten. Ook algemene begroetingen, zoals ‘Meneer’ of ‘Mevrouw’ kunnen wijzen op een vals bericht.
    • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. 
    • Verwijder en blokkeer de afzender van het bericht, zodat je er later niet per ongeluk op klikt. 

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant