Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Misleidende mail namens verkoopplatform Temu: ‘UwPakketKomt:854476349’

  Misleidende mail namens verkoopplatform Temu: ‘UwPakketKomt:854476349’

  In een nieuwe phishingmail namens het Chinees e-commerce platform Temu staat dat je pakket wacht op bezorging. Toevallig een pakketje besteld? Let dan goed op of je wel de juiste mail voor je hebt. 

  Temu staat bekend om allerlei goedkope producten die je kunt bestellen op haar website. In deze phishingmail doen de oplichters alsof je een pakket bij hen hebt besteld die wacht op bezorging. “Oplichters gebruiken deze communicatiemethoden vaak om persoonlijke en financiële informatie te stelen”, laat het bedrijf op haar website weten. Voordat je dus besluit om ergens op te klikken, check altijd eerst of een bericht betrouwbaar is

  Wees alert op rare verzoeken

   “Gebruik uw code om het te volgen en te ontvangen”, staat in het bericht. Deze zin is verdacht, want waarom zou je eerst een code moeten doorgeven voordat jouw pakket kan worden bezorgd? Het feit dat je het pakket hebt besteld zou voldoende moeten zijn. 

  Onbekende linkjes

  De Chinese webwinkel waarschuwt haar klanten om niet op verdachte links in mails of sms-berichten van onbekende bronnen te klikken. Klik dus niet op de feloranje knop met ‘Kijk Hier!’, ook niet uit nieuwsgierigheid. De kans is namelijk groot dat je naar een webpagina wordt geleid die lijkt op de officiële website van Temu. Hier zul je vervolgens je gegevens moeten achterlaten. Ook kan het zijn dat er malware op je apparaat wordt geïnstalleerd. 

  Opmerkelijk taalgebruik

  De criminelen sluiten de mail af met “Houd ons dichtbij!!” Het ziet ernaar uit dat deze zin is vertaald naar het Nederlands, want dit taalgebruik matcht niet helemaal met de context van het bericht. Daarnaast zijn betrouwbare bedrijven erg secuur met hun interpunctie. Twee uitroeptekens achter elkaar is daarom erg opmerkelijk. 

  Toch twijfels?

  Als je twijfelt over de legitimiteit van een bericht, dan roept het bedrijf op om contact op te nemen met hun klantenservice.  

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant