Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse sms namens UPS over nog op te halen pakket

  Valse sms namens UPS over nog op te halen pakket

  Verwacht je een pakket van UPS? Pas dan extra op voor deze valse sms die suggereert dat je je pakket moet ophalen bij een afhaalpunt bij jou in de buurt. 
   

  “Dag (voornaam), je bestelling wordt teruggestuurd als je hem niet ophaalt bij het ophaalpunt in: (plaatsnaam). Meer info: (valse link)”, luidt de valse sms. De berichten worden verstuurd door verschillende telefoonnummers uit Polen: 

  • +48507640789  
  • +48509286309 
  • +48509624904

  Dit is opmerkelijk, want UPS klantenservicemedewerker Bea laat weten: “Wij sturen geen sms of wat dan ook naar de klant.” Phishing via sms heet ook wel smishing. Meer weten over deze wijze van oplichting? Klik hier.

  Valse webpagina UPS

  Valse sms-berichten namens koeriersdiensten worden aan de lopende band verstuurd door cybercriminelen. Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van jouw gegevens en blijf via pushberichten op de hoogte van smishing via onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store).

  Malafide link

  Het webadres verschilt per sms-bericht. De malafide links die bij ons bekend zijn, zijn: ‘alowuwe.linkNP79Za6’ en ‘jstzv.info/QYQYrd5’. Als je klikt word je doorgestuurd naar een nagebouwde UPS-website met een ander webadres. UPS laat op zijn website weten dat een legitieme UPS-link begint met:

  Controleer zelf waar een link naartoe gaat door op je desktop met de cursor op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Kijk uit dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link of een voorbeeld van de pagina waar je naartoe wordt geleid. 

  Fout volgnummer

  Het volgnummer in het bericht begint met ‘#TT’. UPS laat weten dat hun volgnummers beginnen met ‘1Z’, gevolgd door 18 cijfers. Als je een pakket hebt besteld bij UPS, dan kun je deze via hun website traceren. Zoek de website van UPS zelf op in je webbrowser om te voorkomen dat je op een valse link klikt. 

  Phishingbericht ontvangen? 

  “Verwijder het bericht en blokkeer de afzender”, is het advies van UPS. Heb je toch geklikt? Er is nog geen directe reden tot paniek. Mocht je het niet volledig vertrouwen, dan kun je in ieder geval een virusscanner downloaden op je apparaten. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant