Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jingle Bells, Jingle Bells, phishing on the way: pas op voor valse PostNL mail over niet besteld pakket

  Jingle Bells, Jingle Bells, phishing on the way: pas op voor valse PostNL mail over niet besteld pakket

  Met de kerstdagen in aantocht is het oppassen geblazen voor valse mails over niet bestelde pakketten. Verwacht jij een mail dat je pakket wordt bezorgd door PostNL? Pas dan op dat je deze niet verward met dit phishingbericht.
   

  Volgens de onderstaande mail is jouw pakket met nummer ‘CR710992456NL’ verzonden op 12 december. Het pakket zou uit een land buiten de ‘Europese Gemeenschap’ komen en een handelswaarde hebben die groter is dan 22 euro. Volgens de huidige douaneregels zou dit pakket onderworpen zijn aan belasting. De oplichters maken je wijs dat je opnieuw btw-kosten moet betalen om het pakket te kunnen ontvangen. 

  Valse mail PostNL Bron: Fraudehelpdesk

  Onpersoonlijke aanhef en slotzin

  In de mail word je aangesproken met ‘Beste klant’. Het gebruiken van een onpersoonlijke aanhef komt vaak voor in phishingberichten. Oplichters kunnen daardoor eenvoudig dezelfde mail sturen naar meerdere personen tegelijk. Het postbedrijf waarschuwt haar klanten om extra goed op te letten zodra je een onpersoonlijke mail krijgt namens PostNL. 

  Daarnaast wordt de mail afgesloten met ‘Gezondheid’. De kans dat een betrouwbaar bedrijf als PostNL kiest voor deze woordkeuze is erg klein. 

  Klik niet op de link

  Om de onbetaalde douanerechten te betalen, dien je het stappenplan te volgen uit het bericht. De eerste stap is het online aanschaffen van een ‘Paysafecard-pincode’ voor vijftig euro. Dit kun je doen door op de link te klikken, maar doe dit niet. 

  Grote kans dat de link leidt naar een valse webpagina die lijkt op de echte website van PostNL. Daar dien je vervolgens enkele persoonlijke- of bankgegevens te verstrekken. Ook kan het voorkomen dat er malware op je apparaat wordt geïnstalleerd als je op de link klikt. 

  Controleer de link

  PostNL geeft aan dat hun echte webadressen bijna altijd eindigen op ‘postnl.nl’. Dit kun je zelf controleren door op je desktop met de muis op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Kijk uit dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link. 

  Als de link eindigt op ‘postnl.nl’ geeft dit overigens geen garantie dat het een legitieme link is. Oplichters kunnen links namelijk ook vervalsen. Het is daarom altijd raadzaam om links in berichten zoveel mogelijk te vermijden en de website van PostNL zelf op te zoeken in de zoekbalk van je apparaat. Je kunt ook de PostNL-app installeren. Op jouw account heb je inzicht in al jouw nog te ontvangen post.

  Deel nooit je pincode

  Als je de pincode zou hebben aangevraagd, dien je deze per post op te sturen naar het adres in de mail. Deze is door Fraudehelpdesk onherkenbaar gemaakt. PostNL geeft aan: “Wij vragen nooit per mail of sms naar persoonlijke gegevens.” Deel dus nooit jouw pincodes met anderen. 

  Bron: PostNL

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant