Een 91-jarige vrouw uit Naarden is maandag 4 januari door twee nepagenten bestolen van enkele duizenden euro's na een (deels) telefonische bebbeltruc, zo liet de échte politie weten. Hoe herken je een nepagent, en hoe moeten echte agenten zich legitimeren?

Het hoogbejaarde slachtoffer - woonachtig aan de Amersfoortsestraatweg -  werd op maandag 4 januari rond 15.00 gebeld op haar vaste telefoonnummer. Aan de andere kant van de lijn bevond zich iemand die zich voordeed als medewerker van de politie. In verband met een niet nader gespecificeerde 'aanhouding' wilde deze zogenaamde medewerker graag wat bankgegevens van de 91-jarige vrouw.

Deze beller had echter een handlanger, want tijdens het telefoongesprek verscheen er een 'collega in burger' aan de deur. Deze persoon gaf aan dat hij de bankpas van het slachtoffer in ontvangst kwam nemen. Het vervolg laat zich uiteraard raden: nog dezelfde middag werden er enkele duizenden euro's gepind. Om die reden is de politie dan ook op zoek naar mensen die mogelijk meer weten of iets gezien hebben.

Daarnaast is de politie benieuwd of mensen onlangs iets soortgelijks hebben meegemaakt. Is dat het geval? Dan komt de politie graag met diegene in contact. Ook het doen van aangifte wordt aangemoedigd. Het is daarnaast goed om te weten dat de politie nooit mensen belt om naar bankgegegens te informeren of om bankpassen op te halen. Krijg je toch iemand aan de lijn met dat verzoek? Hang op en bel de politie: in dergelijke gevallen mag dat overigens gewoon via 112.

De straat waar het incident zich voordeed

Signalement van de daders

Van de mannelijke dader die het 91-jarige slachtoffer belde, is natuurlijk geen signalement beschikbaar. Van degene die de pas kwam halen, is een summier signalement beschikbaar. Het gaat om 'een jongeman met een blanke huid, hij had een mondkapje op, was netjes gekleed en had kort donker haar en een slank tot normaal postuur.'

Hoe dient een échte politieagent zich te legitimeren? 

De politie deelt verder nog een aantal tips. Daarbij is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een politieagent in uniform en een politieagent in burger. Laatstgenoemde dient zich te allen tijde uit eigen beweging te legitimeren, een politieagent in uniform moet dat slechts doen indien er expliciet naar gevraagd wordt.

Als je het om wat voor reden dan ook niet vertrouwt, raadt de politie aan om toch even 112 te bellen: dat is altijd geoorloofd indien er vermoedens zijn dat iemand zich ten onrechte voordoet als politieagent. Probeer zoveel mogelijk kenmerken te onthouden en probeer - zolang dat zonder gevaar kan en niet tot onnodige risico's leidt - de vermeende nepagent en/of het vervoermiddel te fotograferen.

Tips om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt

Tot slot deelt de politie nog een aantal tips waarmee je de kans kunt minimaliseren dat jij slachtoffer wordt. En als je denkt 'dat overkomt mij niet', is het wellicht geen slecht idee om eventuele (groot)ouders op leeftijd er eens aan te herinneren.

  • Laat niet zomaar onbekenden in huis;
  • Check vooraf wie je binnen laat;
  • Is iemand toch al binnen? Verlies diegene dan niet uit het oog;
  • Laat je niet afleiden;
  • Doe 's avonds laat en 's nachts niet open als je niemand meer verwacht en je niet weet wie er voor de deur staat;
  • Staat er onaangekondigd iemand van een bedrijf voor de deur? Laat de man of vrouw niet binnen;
  • Bel eerst ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie en check of het allemaal klopt;
  • Vertrouw je iets niet? Schroom niet en bel direct 112.

Lees ook

Bron: Politie.nl