Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rijksoverheid waarschuwt voor telefonische oplichtingstruc: 'Ons WhatsApp-nummer 06-55001400 wordt misbruikt'

  Rijksoverheid waarschuwt voor telefonische oplichtingstruc: 'Ons WhatsApp-nummer 06-55001400 wordt misbruikt'

  Oplichters doen zich telefonisch voor als de Rijksoverheid, en wel door te bellen vanaf het échte WhatsApp-nummer 06-55001400 van de helpdesk van de Rijksoverheid. Hoe zit dat precies? Wat moet je weten? En wat moet je vooral (niet) doen? In dit artikel leggen we het uit.

  De Rijksoverheid streeft ernaar om op een laagdrempelige wijze benaderbaar te zijn voor allerlei hulpvragen. Eén van de manieren waarop burgers met de Rijksoverheid in contact kunnen treden, is via een speciaal WhatsApp-helpdesknummer dat voor deze gelegenheid in het leven is geroepen. Dat nummer is 06-55001400.

  Op de website van de Rijksoverheid staat de volgende informatie:

  Vraag aan de Rijksoverheid stellen via WhatsApp

  Heeft u vragen over de regels van de Rijksoverheid?

   

  Stel uw vraag via WhatsApp: 06 5500 1400. U kunt dit nummer niet bellen of sms’en.

   

  Alleen overdag open

   

  Informatie Rijksoverheid is online van 08.00 uur en 20.00 uur. En van maandag tot en met vrijdag.

   

  Stelt u uw vraag op een andere dag of tijd? U krijgt dan later antwoord.

  Om een efficiënte communicatie te bespoedigen en de nodige privacy- en veiligheidsmaatregelen te waarborgen, zijn er bovendien een aantal regels opgesteld:

  • Dit WhatsApp-nummer is alleen voor vragen. Burgers krijgen geen antwoord op meningen;
  • Deel géén persoonlijke informatie, zoals je burgerservicenummer of andere gevoelige informatie;
  • De medewerkers kunnen niet bij je persoonlijke gegevens;
  • Er wordt niet gereageerd in groepsgesprekken;
  • De Rijksoverheid neemt nooit als eerste contact op;
  • Het nummer is niet bedoeld voor de pers / journalisten

  Wat zit er achter deze oplichtingstruc?

  Op sociale media wordt gewaarschuwd voor oplichters die zich telefonisch voordoen als de Rijksoverheid: 'Let op! Momenteel wordt er via ons WhatsAppnummer 06-55001400 gebeld. Neem niet op en/of verbreek direct de verbinding. De overheid belt u niet via dit nummer. En wij sturen u geen berichten via dit nummer zonder dat u eerst contact met ons opneemt.'

  Het werd hierboven ook al genoemd in het rijtje regels, maar de Rijksoverheid neemt nooit als eerste contact op met burgers. Ook wordt er niet gebeld.

  De oplichters zullen dus gebruik maken van spoofing om het telefoonnummer van de WhatsApp-helpdesk in je scherm te doen verschijnen, en dat is in theorie erg riskant: als je dit nummer door Google trekt, zie je immers dat het écht een nummer van de Rijksoverheid is, en ben je vermoedelijk veel eerder geneigd om het te vertrouwen.

  Wat ze precies van je willen, is bij gebrek aan concrete voorbeelden alleen niet duidelijk. Het ligt echter voor de hand dat er wordt gehengeld naar geldfinanciële informatie of naar persoonsgegevens.

  Het is denkbaar dat ze je onder druk proberen te zetten om snel een belastingaanslag te betalen, ze kunnen je voor dat doeleinde ook verwijzen naar een nagemaakte website waar je in kunt loggen, of er wordt gevist naar kopieën van je paspoortrijbewijs of identiteitskaart. Zo liggen zaken als phishing en identiteitsfraude op de loer.

  Wat moet je doen als je wordt gebeld door het Rijksoverheid-nummer 06-55001400?

  Dat is simpel: niet opnemen. De Rijksoverheid belt immers niet via dit nummer, en de kans dat het om oplichting gaat, is dan ook levensgroot. Dat geldt overigens niet alleen voor een inkomende oproep, maar ook als je uit het niets via WhatsApp wordt benaderd door een account dat zich voordoet als de Rijksoverheid.

  Hierover zegt de Rijksoverheid het volgende: 'U krijgt alleen een antwoord als u zelf iets stuurt. Medewerkers van Informatie Rijksoverheid sturen nooit als eerste een bericht. Krijgt u zomaar een bericht van de Rijksoverheid via WhatsApp? Stuur niets terug. Het kan oplichting zijn.'

  Overigens heeft deze oplichtingstruc zo op het eerste gezicht bepaalde raakvlakken met een andere recente telefonische oplichtingstruc. De Fraudehelpdesk waarschuwde recent voor deze truc en ook wij hebben er een artikel aan gewijd.

  Deze oplichtingstruc draait om telefoontjes van onbekende nummers. Na het opnemen hoor je een (Engelstalig) bandje waarin iemand stelt te spreken namens het Hooggerechtshof ('Dutch Supreme Court') of de 'National Police'. Er zou misbruik worden gemaakt van je burgerservicenummer of jouw naam is opgedoken in verband met criminele activiteiten. Ook in dat geval lijkt het te gaan om geld of om het kunnen plegen van identiteitsfraude.

  Bron: Rijksoverheid

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant