Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: 'Oplichters spoofen het telefoonnummer van je bank'

  Politie: 'Oplichters spoofen het telefoonnummer van je bank'

  Burgers moeten alert zijn op telefoontjes van de bank, zo waarschuwt de politie. De beller is namelijk niet de échte bank, maar een oplichter die het telefoonnummer gespoofd heeft om zich een andere identiteit aan te meten.

  Aanleiding is een melding van de politie Westland. Op de website van de politie staat daarover het volgende:

  'Twee Westlanders zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van spoofing via de telefoon. Hierbij wordt de Beller-ID, de naam en het nummer dat u in uw scherm ziet staan als iemand belt, vervalst en lijkt het alsof uw bank belt. De politie waarschuwt: uw bank vraagt nooit telefonisch of via een sms om geld over te maken, hang direct op.'

  Beide slachtoffers werden gebeld door oplichters die zich voordeden als bankmedewerkers. Er waren verdachte transacties gesignaleerd en het geld was mogelijk niet langer veilig. Uit veiligheidsoverwegingen moest het banksaldo worden overgeschreven naar andere bankrekeningen, zo luidde het excuus. De slachtoffers zouden teruggebeld worden met aanvullende instructies, maar je voelt de bui vermoedelijk al hangen: dat telefoontje kwam nooit. Het geld was verdwenen.

  Cybercrimespecialist Fred Ootes van de politie vertelt in Opgelicht?! over spoofing

  In de uitzending van dinsdag 14 april vertelde cybercrimespecialist Fred Ootes van de politie over spoofing.

  Bekijk het fragment:

  Wat moet je doen als jij slachtoffer wordt?

  De politie stelt dat je direct moet ophangen als je een telefoontje van 'de bank' krijgt met het verzoek om geld over te maken. Vertel dit ook aan je (groot)ouders, is het aanvullende advies. Ook al lijkt het heel betrouwbaar en spreekt de beller gedetailleerd over zaken waarvan je denkt dat alleen jouw bank ze kan weten, ook de politie bevestigt nogmaals dat jouw bank je nooit, onder geen enkele omstandigheid zou bellen met de vraag om geld over te maken. Als dit toch gebeurt, hang dan op en schakel direct de politie in door te bellen naar 0900-8844.

  Toch geld overgemaakt? Bel direct je bank om je rekening te blokkeren en neem daarna contact op met de politie.

  Als het telefoonnummer toch zichtbaar is, schrijf het nummer van de beller dan op. De politie ziet ook graag dat je het bankrekeningnummer waar het geld naar overgemaakt moet worden noteert. Ook andere relevante, herleidbare informatie die de beller noemt, zoals een website, zijn volgens de politie meer dan welkom.

  Opgelicht?! besteedde eerder al aandacht aan spoofing

  In januari hebben wij aandacht besteed aan dit fenomeen. Bekijk dat fragment via onderstaande link.

  Oplichters passen spoofing toe om jou telefonisch geld afhandig te maken

  Meer weten over spoofing? Volg onderstaande button.

  Wat is spoofing en hoe kun je het herkennen?

  Bron: Politie.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant