Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arnhemse nepagenten krijgen vijf jaar cel wegens grootschalige oplichting van bejaarden

  Arnhemse nepagenten krijgen vijf jaar cel wegens grootschalige oplichting van bejaarden

  Een tweetal uit Arnhem werd donderdag 19 maart veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens het op grote schaal oplichten van tientallen bejaarden. Freddy B. (56) en Kees R. (58) deden zich voor als agenten en dupeerden hun slachtoffers door middel van een listige babbeltruc.

  De werkwijze van het tweetal was als volgt. Ze belden aan bij potentiële slachtoffers en deden zich voor als agenten die kwamen controleren of er misschien was ingebroken. Eenmaal in de woning drongen ze erop aan dat de bewoner liet zien waar alle waardevolle spullen werden opgeborgen. Vervolgens gingen ze er met de buit vandoor, zo meldt het AD.

  De officier van justitie verwees in de rechtszaal naar het duo als 'ouwe-vrouwtjesoplichters'. Die term is niet willekeurig gekozen: de politie wist een telefoongesprek af te luisteren waarin de echtgenote van één van de mannen het duo als volgt omschreef. Het tweetal ontkende zelf alle feiten.

  Tientallen (hoog)bejaarde slachtoffers

  In 2016 en 2017 deden tientallen slachtoffers aangifte wegens oplichting. Het tweetal opereerde bovendien landelijk: de slachtoffers waren woonachtig in plaatsen als Arnhem, Deventer, Amsterdam, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Het jongste slachtoffer was 68 jaar oud, het oudste was maar liefst 95 jaar oud.

  Tweetal werd aangehouden, maar kon na vrijlating gewoon doorgaan

  De mannen werden op een zeker moment opgepakt, maar in afwachting van hun berechting werden ze op vrije voeten gesteld. Kort daarop zouden de mannen opnieuw hebben toegeslagen. Omdat de rechtbank zich in augustus van dit jaar over deze nieuwe feiten buigt, is de kans aanwezig dat het niet bij de gisteren opgelegde celstraffen blijft.

  Babbeltrucs en bijstandsfraude

  Freddy B. is uiteindelijk veroordeeld voor negen babbeltrucs en elf pogingen daartoe. Saillant detail: beide heren zijn in het verleden al eerder veroordeeld wegens vergelijkbare delicten. Freddy B. heeft bovendien twee broers die in het verleden óók zijn bestraft wegens het oplichten van bejaarden door middel van babbeltrucs. 

  Zijn compagnon Kees R. werd voor minder oplichtingen verantwoordelijk gehouden, maar hij heeft zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan bijstandsfraude.

  Dementerende slachtoffers werden zelfs twee of drie keer bestolen

  De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat ze het op ouderen gemunt hadden en spreekt van een gebrek aan respect. Een aantal slachtoffers waren slecht ter been of zelfs dementerend, wat het tweetal als aanleiding zag om een tweede of zelfs een derde keer terug te komen.

  De eis was zes jaar cel, maar de rechtbank vond vijf jaar een meer gepaste straf. Ook moet het duo de slachtoffers in totaal zo'n 40.000 euro terugbetalen.

  Bron: AD.nl

 • Ook interessant