Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • OM eist celstraffen tegen broers om oplichten bejaarden en verstandelijk gehandicapten

  OM eist celstraffen tegen broers om oplichten bejaarden en verstandelijk gehandicapten

  Twee broers uit Arnhem kregen vandaag celstraffen van een jaar en een half jaar tegen zich geëist wegens het oplichten van bejaarden en verstandelijk gehandicapten. De twee werkten zich met een babbeltruc woningen binnen en maakten de slachtoffers geld afhandig, schrijft de Gelderlander. De derde broer maakte met een andere man nog tientallen slachtoffers en moet later voor de rechter verschijnen.

  De oudste broer (58) heeft zijn bankpas, rijbewijs en identiteitsbewijs per ongeluk achtergelaten in de slaapkamer van een 89-jarige inwoonster van Nijmegen in december vorig jaar. De vrouw stelt dat de oplichter aan haar deur is geweest en zei dat hij van de politie was. De achterburen van de bejaarde vrouw zouden gebeld hebben omdat ze iemand hadden zien inbreken in haar woning.

  De nepagent vroeg haar te laten zien dat haar spaargeld nog op de juiste plek lag. Toen ze dat had gedaan, vroeg hij of hij naar haar toilet mocht. Daarna vertrok hij. Dagen later realiseerde de vrouw dat haar geld weg was en zag ze de pasjes liggen.

  De man ontkent dat hij de vrouw heeft opgelicht. Hij stelt dat de vrouw hem om hulp had gevraagd. Toen hij haar hielp is hij gestruikeld en liet hij zijn pasjes vallen.

  Ander slachtoffer

  De 58-jarige Arnhemmer heeft volgens de officier ook nog een 87-jarige vrouw uit Rotterdam op dezelfde manier opgelicht voor duizenden euro's. Agenten herkenden de man op videobeelden van bewakingscamera's.

  Gaslek

  Een derde vrouw, een 87-jarige inwoonster van Nijmegen, stelt dat de man aan haar deur is geweest om te waarschuwen voor een gaslek, volgens de Gelderlander. Ze moest direct haar woning uit maar mocht haar eigendommen niet meenemen, omdat de verzekering dan niets uit zou keren. Hij beloofde haar de spullen in haar kelder op te bergen, waarop zij hem enveloppen met geld gaf. Het ging in totaal om ruim vijfduizend euro, die ze nooit meer terug zag. De officier vroeg vorig jaar september vrijspraak voor deze zaak, wegens gebrek aan bewijs.

  Voor de andere twee oplichtingen eiste de officier een jaar cel.

  Verstandelijk beperkte man

  De jongste broer (54) kreeg een half jaar cel tegen zich geëist. Hij werd betrapt toen hij een verstandelijk beperkte Amsterdammer voor zestienduizend euro oplichtte. Ook zijn moeder is door middel van een babbeltruc sieraden afhandig gemaakt, maar de officier kon enige betrokkenheid van de broers niet bewijzen.

  De uitspraak vindt over twee weken plaats. 

  Bron: De Gelderlander
   

 • Ook interessant