Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Winactie voor Booking.com cadeaukaart is nep

  Winactie voor Booking.com cadeaukaart is nep

  Door het beantwoorden van enkele vragen over welk type vakantieganger jij bent, kun je kans maken op een Booking.com cadeaukaart. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Helaas is dat het ook.

  “Doe mee en laat het avontuur beginnen!”, staat in de mail. Maar het enige avontuur waar je aan begint als je op de knop drukt, is de strijd tegen online criminelen. Klik dus niet op de onbekende link in de mail en controleer een bericht altijd goed op meerdere kenmerken die op phishing wijzen

  Voorkom dat oplichters je in de toekomst weer blij maken met een valse cadeaukaart en ontvang dagelijks pushberichten over actuele phishingberichten via onze Opgelicht?!-app (gratis te downloaden via de App Store en Play Store). Zo kun jij met een gerust hart jouw welverdiende vakantie boeken, zonder dat jouw bank- of privégegevens gevaar lopen. 

  Check de link

  Door op je desktop met je cursor op de link te gaan staan en op je telefoon de link ingedrukt te houden, kun je controleren waar de link naartoe verwijst. Pas wel op dat je niet klikt. “Als de link niet leidt naar een webadres dat eindigt op ‘.booking.com’, klik er dan niet op”, is het advies van de boekingssite.
   
  Helaas zijn criminelen ook goed in het vervalsen van webadressen. Als je er zeker van wil zijn dat je op een betrouwbare website terechtkomt, is het verstandig om de website van Booking.com in jouw webbrowser op te slaan of handmatig op te zoeken. 

  Dringend taalgebruik

  Online criminelen wekken in phishingmails graag de indruk dat er haast achter een handeling zit. Zo staat er in bovenstaand bericht: “Wees er snel bij want op=op!”. Laat je niet gek maken door deze manipulatieve truc, want er is allesbehalve sprake van haast. 

  Let op de afzender

  E-mails van Booking.com zijn altijd afkomstig van een mailadres eindigend op ‘@booking.com’, ongeacht welk subdomein, laat de boekingssite weten. Bekijk hier een aantal mailadressen die Booking.com actief gebruikt. 

  Wat te doen als je een phishingaanval vermoedt?

  Vermoed je dat jouw apparaat is geïnfecteerd met malware of heb je jouw privégegevens achtergelaten? Booking.com raadt aan om de onderstaande stappen te ondernemen:

  • Stel het wachtwoord van jouw mailaccount en account op Booking.com opnieuw in. Zo maak je een sterk wachtwoord
  • Scan je apparaat met een up-to-date malwarescanner. 
  • Neem binnen 24 uur contact op met Booking.com voor de juiste hulp.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant