Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse winactie: Heineken koelkast. Trap er niet in!

  Valse winactie: Heineken koelkast. Trap er niet in!

  Mogelijk heb jij ‘m al (eerder) voorbij zien komen: de win-actie voor een (Heineken) koelkast die momenteel op Whatsapp wordt rondgestuurd. Om kans te maken op de koelkast hoef je slechts een aantal simpele vragen te beantwoorden. We snappen dat een koud biertje met deze temperaturen je als muziek in de oren klinkt, maar helaas kun je met deze win-actie alleen maar verliezen…

  Fraudehelpdesk meldt dat er een WhatsApp kettingbericht rondgaat, waarmee je een Heineken koelkast kunt winnen. Enkele keren gaat het ook om een ander biermerk, maar de strategie blijft onveranderd: eerst moet je op een link klikken, waarna je gevraagd wordt om wat simpele vragen te beantwoorden. Dit zijn vragen als:  “Hoe kent u Heineken?”, “Zou u Heineken zelf aanbevelen aan vrienden en kennissen?”, “Bent u zelf gebruiker?” en “Wat is uw leeftijdscategorie?”.

  Aansluitend word je gevraagd om het bericht met 20 mensen te delen en je persoonlijke gegevens, telefoonnummer, bankgegevens en creditcardgegevens in te vullen. Op dit punt moet inmiddels wel een belletje bij je gaan rinkelen, dat deze actie mogelijk niet helemaal zuiver is. Ook wordt gevraagd om een betaling van 1 à 2 euro over te maken, om je prijs in ontvangst te kunnen nemen.

  Het resultaat? De kans is groot dat je met deze nep-winactie een abonnement hebt afgesloten. Na het verstrijken van de proefperiode zie je daarna mogelijk tientallen euro’s van je bankrekening verdwijnen.

  Fraudehelpdesk adviseert dan ook om nooit linkjes te openen die je niet kent of vertrouwt. Meld daarbij dit soort berichten bij Fraudehelpdesk en help daarmee voorkomen dat anderen worden opgelicht.

  Bron: Fraudehelpdesk

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant