Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Let op! Valse winactie van 'Heineken' in omloop via WhatsApp

  Let op! Valse winactie van 'Heineken' in omloop via WhatsApp

  Een minikoelkast gevuld met bier; dat klinkt bij veel mensen als muziek in de oren. Op WhatsApp ontvangen momenteel meerdere gebruikers een bericht met een winactie, zogenaamd uit naam van Heineken. Heb jij al een plekje vrijgemaakt in de schuur? Helaas, dit ‘weggevertje’ is oplichting. 

  Fraudehelpdesk waarschuwt momenteel voor deze valse winactie. Het bericht gaat als een lopend vuurtje rond onder de naam ‘Heineken Bier Oktoberfest 2022 Weggevertje’. Nadat je op de bijgevoegde link in het bericht hebt geklikt, word je doorgestuurd naar een andere omgeving. Daar moet je een vier simpele vragen beantwoorden, zoals: "Zou u Heineken aanbevelen aan vrienden en kennissen?"

  Valse winactie uit naam van Heineken

  Deelname bevestigen met creditcard 

  Na het beantwoorden van die vragen, moet je via WhatsApp de ‘winactie’ delen met twintig contactpersonen. Daarna moet je jouw persoonlijke gegevens invullen, zoals je NAW-gegevens, telefoonnummer, bank- en creditcardgegevens. Om je deelname te bevestigen, wordt er vervolgens gevraagd om 1,- of 2,- euro te betalen. En natuurlijk moet je daarvoor je creditcard gebruiken. 

  Grootschalige fraude 

  En terwijl jij met grote vreugde wacht op die zogenaamd gewonnen koelkast, sluiten oplichters mogelijk met jouw gegevens een duur abonnement af. Dikke pech: geen koelkast, geen bier, maar mogelijk wél hoge kosten. En je vrienden aan wie je het bericht hebt doorgestuurd? Helaas, ook zij moeten een andere plek vinden voor hun biertjes. 

  Trap er niet in!

  Het beste advies in dit geval? Open nooit linkjes die je niet kent of vertrouwt. Laat nooit zomaar je persoonlijke gegevens achter; zeker geen bank of creditcardgegevens. Is het toch gebeurd? Neem dan direct contact op met je bank.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant