Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Zo herken je een vals webadres

    Zo herken je een vals webadres

    Oplichters maken tegenwoordig zulke overtuigende nepwebsites dat ze nauwelijks meer van echt te onderscheiden zijn. Webadressen worden zo precies mogelijk nagemaakt en oplichters hopen dat je hierdoor sneller klikt en je persoonlijke gegevens op een valse website achterlaat. Waar kun je een vals webadres aan herkennen om te voorkomen dat je in de val trapt? 
     

    Herkennen van een valse url  

    Een webadres wordt ook wel een url genoemd, dit is een link voor een website of een specifieke webpagina. Valse websites hebben steeds vaker een url die heel betrouwbaar lijkt en je moet soms je best doen om te controleren of het om een betrouwbaar webadres gaat. Met deze tips wordt dat wat makkelijker: 

    • Staan er typfouten in de url? Bijvoorbeeld opgellcht.avrotros.nl in plaats van opgelicht.avrotros.nl? Dan is er sprake van een vals webadres. 
    • Staan er onnodige extra woorden in de url? Bijvoorbeeld: debelastingdienst.nl in plaats van belastingdienst.nl? Foute boel! 
    • Staan er veel punten in de url? Bijvoorbeeld: rabo.bank.nl in plaats van rabobank.nl? Dan is de site meestal onbetrouwbaar. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld: mijn.rabobank.nl of mijn.overheid.nl.  
    • Webadressen door elkaar? Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: trouw.nl.detrouw.nl inplaats van trouw.nl Een tip hiervoor is om het webadres van achter naar voren te lezen. De werkelijke domeinnaam staat namelijk altijd achteraan, en is vals. 

    Klik en check 

    Phishingmails bevatten altijd een valse url. Dit kun je op een gemakkelijke manier achterhalen. Ga op je desktop met de cursor op de link staan en houd de link op je telefoon ingedrukt. Pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens het volledige webadres of een voorbeeldpagina waar de link je naartoe leidt. Deze url of pagina kun je vervolgens vergelijken met die van de officiële website. Zie je verschillen? Dan kun je er vanuit gaan dat de link naar een valse website leidt. 

    Blijf alert voor valse websites 

    Door ons snelle surfgedrag gebeurt het weleens dat we per ongeluk op een valse link klikken. Je wordt bijvoorbeeld door middel van een phishingmail in de val gelokt. Hiermee is niet meteen alles verloren, pas wanneer je op de valse website bent beland, word je gevraagd je gegevens te delen. Het kan dus erg helpen om een vals webadres te leren herkennen. 

    Bron: Seniorweb.nl, FraudeHelpdesk 
     

  • Ook interessant