Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Experts bezorgt om vloedgolf van phishingmails, dankzij ChatGPT

    Experts bezorgt om vloedgolf van phishingmails, dankzij ChatGPT

    Waar phishingmails van oudsher (relatief) makkelijk te herkennen zijn aan spelfouten en een onlogische zinsopbouw, brengt de komst van ChatGPT daar verandering in. Nu criminelen de chatbot dankbaar inzetten om overtuigende frauduleuze e-mails te schrijven, maken expert zich steeds grotere zorgen, schrijft het AD.

    De opkomst van geavanceerde chatbots, zoals ChatGPT, zorgt voor groeiende bezorgdheid over een aanstaande vloedgolf aan overtuigende phishingmails. De opkomst van 'slimme chatbots' heeft geleid tot een nieuwe manier waarop mensen teksten genereren, maar deze systemen zijn niet primair ontworpen om waarheidsgetrouwe informatie te communiceren. Een experiment onthulde zelfs dat het eenvoudig is voor ChatGPT om geloofwaardige phishingmails te schrijven. Henk van Ess, een AI-expert, benadrukt dat ChatGPT meesterlijk menselijke gesprekken, inclusief misleidende inhoud, kan nabootsen.

    Ouderen en onervaren ondernemers zijn extra kwetsbaar

    Deze oplichtingspraktijken vormen vooral een bedreiging voor ouderen met weinig digitale kennis en onervaren ondernemers, die vaak worstelen om bij te blijven in het snel veranderende technologische landschap. Het gebrek aan een uniforme aanpak vanuit de overheid en de uitbreidende mogelijkheden voor criminelen dragen bij aan het risico.

    Handleidingen voor ChatGPT

    Zelfs op zowel het normale web, als op het darkweb worden al handleidingen voor ChatGPT verkocht, variërend van 30 tot 50 dollar. Met deze instructies kunnen doordachte aanvallen worden opgezet. Ai-deskundige Henk van Ess benadrukt dat deze teksten aanzienlijk beter geschreven zijn dan de gebruikelijke e-mails die mensen al vertrouwen. Dit vormt ongetwijfeld een ernstige zorg. Hij voegt eraan toe: "Het eenvoudigste advies dat ik kan geven, is nooit op een link in een e-mail te klikken, zelfs niet als het er betrouwbaar uitziet."

    Wetsvoorstel

    Deze zomer heeft het Europees Parlement een wetsvoorstel aangenomen met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Hierin wordt de ontwikkeling van AI onder regelgeving geplaatst. Bart Groothuis, Europarlementariër van de VVD en rapporteur op het gebied van cybersecurity, deelt zijn bezorgdheid: "…Ik vrees dat we al meteen kunnen beginnen met eerste update ervan, zó snel gaat deze techniek." Groothuis uit zijn aanzienlijke zorgen over de impact van AI op onze veiligheid. Hij benadrukt dat deze technologie niet slechts twee of drie keer sneller en intelligenter wordt per jaar, maar wel een miljoen keer.

    Bron: Ad.nl

  • Ook interessant