Het gebruik van QR-codes wordt steeds populairder. “Daarmee zien ook criminelen een extra kans om mensen op te lichten”, waarschuwt de politie. Dit is waar je op moet letten.
Een valse QR-code bij de parkeerautomaat, nepbrieven van bijvoorbeeld DigiD met een QR-code of valse aanbiedingen van bedrijven via flyers met een malafide QR-code. Wat ooit begon als een handige en efficiënte techniek voor meer gemak, wordt nu steeds vaker misbruikt door oplichters.
Valse QR-codes bij parkeerautomaten
Begin april waarschuwde de politie in De Pijp in Amsterdam voor kaartjes met gevaarlijke QR-codes. Deze kaartjes zouden in mensen hun brievenbus worden gegooid. “Deze codes kunnen je naar onveilige websites leiden of zelfs websites waar je opgelicht wordt!”, staat in het Instagrambericht. Let in het openbaar daarom altijd op of een QR-code niet is overplakt met een malafide QR-code.

Wat gebeurt er als je een valse QR-code scant?
“Het scannen van een QR-code is in de basis niet gevaarlijk, de handeling daarna wel als je gegevens achterlaat”, meldt de politie. Online oplichters kunnen bijvoorbeeld met jouw persoonlijke en/of betaalgegevens identiteitsfraude of creditcardfraude plegen. Phishing via QR-codes heet ook wel qhishing en werkt hetzelfde als oplichting via valse linkjes. “Beide kunnen leiden naar nepwebsites om je (bank)gegevens te achterhalen”, meldt de politie.
Scan je een QR-code om vervolgens gegevens achter te laten of een betaling te doen? De politie geeft tips waar je op moet letten:
- Moet je gegevens achterlaten of wordt daar om gevraagd? Doe dit niet.
- Moet je een betaling doen? Let dan op dat dit altijd via jouw officiële bankapp gaat. Zo niet? Nooit doen.
- Controleer bij een betaling altijd naar wie het geld wordt overgemaakt en of dat klopt met de ontvanger aan wie jij wilt betalen.
- Kijk op de website waarop je terecht bent gekomen naar de url. Zitten hier spelfouten in of ziet het er verdacht uit? Check dan het webadres via www.checkjelinkje.nl. Daar kun je controleren of de link betrouwbaar is.
- Vertrouw daarnaast op je onderbuikgevoel. Voelt het niet goed? Vul dan ook niets in.
Wat kun je doen als je toch gegevens hebt ingevuld?
De politie adviseert:
- Heb je betaalgegevens ingevuld? Bel dan direct je bank en blokkeer je bankpas.
- Heb je je persoonsgegevens ingevuld? Bel dan de fraude-afdeling van je bank voor advies.
- Doe in beide gevallen direct aangifte bij de politie.