‘Snel en makkelijk online geld verdienen’. Volgens (de inmiddels) demissionair minister-president Dick Schoof zou het kunnen met online beleggingen, wordt beweerd in frauduleuze advertenties. Laat je niet misleiden als je dit soort berichten tegenkomt op social media, want dit is nep.
Nu het kabinet is gevallen door een crisis omtrent de asielmaatregelen-eis van Geert Wilders, komen er wellicht binnenkort weer nieuwe verkiezingen aan. Enkele partijen zijn alleen niet gebaat bij nieuwe verkiezingen. Waar politici ook niet bij gebaat zijn, zijn nepadvertenties waarin zij zogenaamd ‘interessante beleggingsproducten’ zouden aanbevelen.
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor valse advertenties uit naam van Dick Schoof.. De inmiddels demissionair minister-president is de nieuwste in de reeks bekende Nederlanders wiens naam wordt misbruikt om onschuldige mensen online op te lichten. Cybercriminelen zetten namen en gezichten van BN’ers in om een gevoel van vertrouwen en nieuwsgierigheid op te wekken. Dit soort nepadvertenties met BN’ers wordt met kunstmatige intelligentie gemaakt en circuleert regelmatig op social media.
Drie miljoen euro schade gemeld
De NOS meldde begin 2025 dat, volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk, zo’n driehonderd mensen gezamenlijk voor ongeveer drie miljoen euro zijn opgelicht. Hierbij zou het gaan om nepadvertenties omtrent beleggingen op Facebook waarbij zogenaamd gouden bergen werden beloofd door BN’ers, zoals John de Mol, Jort Kelder en Humberto Tan. Mensen zouden, volgens deze advertenties, net zo rijk kunnen worden als deze BN’ers door te beleggen met crypto. Ook Opgelicht?! schreef al eerder over online oplichting omtrent beleggingen waarbij BN’ers werden ingezet om mensen over de streep te trekken.
Zie je online een advertentie met een BN’er en ongelooflijk klinkende winstbeloftes? Ga er dan nooit zomaar op in en doe eerst goed onderzoek. Als het namelijk te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Ben je er helaas toch ingetrapt en heb je geld over gemaakt? Wees niet te hard voor jezelf, want het kan écht iedereen overkomen, dus weg met de schaamte. Doe wel zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Er zijn bovendien manieren om misschien je geld terug te vorderen, mits je aan de voorwaarden voldoet.