Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verdachte veertig cybercrimezaken gearresteerd

  Verdachte veertig cybercrimezaken gearresteerd

  De politie heeft een 23-jarige man uit Sneek aangehouden, die tientallen mensen zou hebben opgelicht. De verdachte wist zijn slachtoffers enkele tienduizenden euro’s afhandig te maken. De recherche onderzoekt zijn betrokkenheid bij veertig zaken. 

  Een aantal van zijn slachtoffers kwam met de verdachte in contact via enkele van zijn accounts op sociale media waar hij beloofde dat je snel veel geld kon verdienen, in dit geval door via hem geld in te leggen voor een cryptominingmachine. Slachtoffers deelden hun bankgegevens en bankpas met de verdachte, die zo tot meerdere bankrekeningen toegang kreeg.

  De eigenaren zagen vervolgens het geld van hun rekening verdwijnen, waarna ze aangifte hebben gedaan. Ook zijn de rekeningen gebruikt om geld van andere slachtoffers op te laten storten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het geld van transacties via Marktplaats waarbij de verdachte de aangekochte goederen nooit heeft geleverd. 

  Te mooi om waar te zijn

  Snel geld bestaat niet. De politie waarschuwt om niet in te gaan op online aanbiedingen waarvan je makkelijk kan geloven dat het niet klopt. De oplichters strijken via deze praktijken het geld op van hun slachtoffers. Ze gebruiken mensen tot ze worden gestopt. Daarom is het belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als je je schaamt. Je kunt voorkomen dat andere mensen, vaak kwetsbaren in de samenleving, hetzelfde overkomt.

  Bron: politie.nl

 • Ook interessant