Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man (33) opgepakt wegens grootschalige oplichting op Marktplaats

  Man (33) opgepakt wegens grootschalige oplichting op Marktplaats

  Op donderdag 27 februari is een 33-jarige inwoner van Enschede aangehouden wegens grootschalige oplichting op het online handelsplatform Marktplaats. Zeker 160 mensen zouden door de man zijn opgelicht. Eind vorig jaar hebben diverse mensen uit de provincie Zeeland aangifte gedaan, door nader onderzoek kwam de politie uit bij de verdachte.

  De verdachte gaf zich uit als bedrijf dat producten verkocht via Marktplaats. Ook vanwege het grote aantal slachtoffers lijkt de oplichting dan ook meer georganiseerd en een stuk professioneler dan doorgaans het geval is.

  Katvangers al eerder aangehouden

  Hadden de slachtoffers éénmaal betaald, dan werd er uiteraard niets geleverd. Onderzoek van de politie wees uit dat het geld werd overgemaakt naar rekeningen van katvangers, mensen die hun rekening ter beschikking stellen om crimineel verkregen geld mee weg te sluizen zodat de echte dader buiten beeld blijft. Een aantal van deze katvangers werd al eerder aangehouden: zij zijn allen woonachtig in Enschede.

  Onderzoek wijst op grootschalige oplichting

  Op basis van de eerste aangiften stelde het Cyberteam Zeeland een onderzoek in. Het werd al snel duidelijk dat de verdachte waarschijnlijk voor veel meer oplichtingen verantwoordelijk was: het team wist gauw te achterhalen dat er zeker 160 afzonderlijke aangiften waren gedaan die tot deze dader te herleiden waren. 

  Verdachte zit vast, onderzoek loopt nog

  De politie prijst het voortvarende optreden van Marktplaats. Vaak duurt het lang voordat de politie opgevraagde informatie over derde partijen ontvangt, met name van de grote banken. In deze zaak gingen de fraude-experts van Marktplaats volgende de politie echter voortvarend te werk en waren ze erg vlot met het aanleveren van informatie. Door deze goede samenwerking kwam de 33-jarige verdachte uit Enschede in beeld.

  Er wordt verder onderzoek gedaan naar de zaak. De verdachte zit momenteel vast.

  Bron: Politie.nl

 • Ook interessant