Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marktplaats-verkopers via phishing opgelicht voor bijna een kwart miljoen euro

  Marktplaats-verkopers via phishing opgelicht voor bijna een kwart miljoen euro

  Het Cybercrime Team van politie Midden-Nederland heeft dinsdag 21 november vijf personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij oplichting van adverteerders op Marktplaats. Het gaat om een schadebedrag van 230.000 euro. 
   

  Het advies dat het niet verstandig is om te klikken op valse linkjes is algemeen bekend. Zo kan je naar een valse website worden geleid waar je je gegevens moet invullen of er wordt malware geïnstalleerd op je apparaten, laat cybersecurity-expert Tommy van Steen weten in een artikel over hoe je phishing kunt herkennen. Toch is bepalen wanneer je wel en niet moet klikken lastiger dan gedacht.

  Wat is er gebeurd?

  Meerdere verkopers op Marktplaats zijn benaderd door de online criminelen. Zij kregen een link toegestuurd die zou leiden naar een ‘pakketdienst’. Echter werden de slachtoffers geleid naar een (valse) website. Daar werden ze verleid om hun privégegevens achter te laten. Op deze manier kregen de verdachten controle over hun online bankieromgeving.

  Alsof dat nog niet genoeg was, kwamen de criminelen ook nog als pakketbezorger aan de deur bij de slachtoffers om een scan van hun paspoort of rijbewijs te maken. Zo konden zij via mobiel bankieren betalen vanaf de rekening van de slachtoffers. 

  Langdurig onderzoek

  In oktober 2023 is de politie een onderzoek gestart naar de vijf mannen. Het gaat om twee mannen van 18-jaar en een van 19-jaar, alle drie afkomstig uit Utrecht. De vierde en vijfde verdachten komen uit Weesp en zijn 17 en 20 jaar. 

  Bij de huiszoeking zijn onder andere telefoons, tablets, twee auto’s, contant geld, laptops en spelcomputers in beslag genomen. “Mooi om te zien hoe iedereen zich in wilt zetten om deze vorm van criminaliteit aan te pakken”, vertelt een van de medewerkers van het Cybercrime Team.

  Wat kan jij doen? 

  Stel je verkoopt iets op Marktplaats en je raakt aan de praat met een geïnteresseerde koper. Degene stuurt je vervolgens een link. Wat doe je? Het advies van de politie is in ieder geval duidelijk: “Klik nooit op een link die je via Marktplaats, Whatsapp, mail of sms krijgt van iemand die je niet kent.” Een betaling kun je het beste doen via veilige kanalen of contant. 

  Aanvullende tips van de politie: 

  • Controleer of de link klopt via checkjelinkje.nl
  • Check regelmatig bij internetbankieren of de url van de site nog steeds hetzelfde is. Zie je verandering, zoals het ontbreken van een letter, dan klopt er iets niet. 
  • Kijk goed of er een slotje in de zoekbalk staat en dat het webadres begint met ‘https’. De ‘s’ staat voor ‘secure’. Het slotje geeft aan dat je te maken hebt met een veilige betaalomgeving. 

  Lees ook

  Bron: Politie

 • Ook interessant