Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Twee aanhoudingen voor telefonische phishing

  Twee aanhoudingen voor telefonische phishing

  Het cybercrimeteam van de politie Midden–Nederland heeft vrijdag 1 december twee mannen aangehouden voor computervredebreuk en oplichting.

  De mannen worden ervan verdacht dat zij zich telefonisch voordeden als medewerkers van online advertentieplatform Marktplaats.

  Telefonische phishing

  De mannen vertelden slachtoffers dat hun account was gehackt of besmet met een virus, met het verzoek hun inloggegevens af te geven. Dit is een vorm van telefonische phishing. Met de buitgemaakte gegevens konden de daders inloggen op het Marktplaatsaccount van de slachtoffers en boden zij via deze accounts telefoons en andere elektrische apparaten aan. Na de verkoop werden de producten niet verstuurd en het gekregen geld werd door de oplichters gepind.

  Twee mannen aangehouden

  Na meerdere aangiftes is het speciale cybercrimeteam een onderzoek gestart. Het spoor leidde naar twee mannen van 21 jaar oud. Beiden werden aangehouden. Een exact schadebedrag is op dit moment nog niet bekend omdat nog niet alle gedupeerden in beeld zijn gebracht. Inmiddels hebben tien mensen aangifte gedaan. Ben jij ook slachtoffer van deze truc, en heb je nog geen aangifte gedaan, dan verzoekt de politie je dit alsnog te doen via 0900-8844 of www.politie.nl.

  Geef je wachtwoord niet af!

  Marktplaats benadrukt dat zij haar gebruikers nooit vraagt om wachtwoordgegevens te delen. Niet via e-mail en ook niet telefonisch door klantenservicemedewerkers. Word je gebeld of gemaild door je bank of door een ander bedrijf en vraagt men naar wachtwoorden of je pincode, geef deze dan niet af. Zoek eventueel contact met het bedrijf via een officieel kanaal (bijvoorbeeld hun eigen website) om na te gaan of je daadwerkelijk door hen benaderd bent.

  Bron: www.politie.nl

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant