Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie start onderzoek naar spoofing van telefoonnummers van banken

    Politie start onderzoek naar spoofing van telefoonnummers van banken

    Oplichters hebben helaas steeds meer technologische mogelijkheden tot hun beschikking om overtuigend te kunnen frauderen. Een zorgwekkende trend van de laatste tijd is het spoofen van telefoonnummers van banken. Omdat deze vorm van fraude tot grote schadeposten leidt - inmiddels meer dan een miljoen euro - is de politie in samenwerking met diverse banken een onderzoek gestart naar deze fraudevariant.

    Het kan je bijna niet zijn ontgaan: de politie waarschuwde laatst op grote schaal voor het spoofen van telefoonnummers. Aanleiding waren verontrustende berichten van mensen die telefoontjes kregen van oplichters die zich uitgaven als medewerker van de bank. Volg onderstaande button om deze waarschuwing nog eens te lezen.

    Politie waarschuwt voor telefonische oplichting door 'bankmedewerker'

    Spoofing maakt bedrog geloofwaardiger

    Spoofing is feitelijk het veranderen van het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender of beller, zodat het lijkt alsof je met een andere persoon of instantie te maken hebt dan in werkelijkheid het geval is. In het geval van telefonische spoofing zie je dan op je scherm de naam of het telefoonnummer van de instantie namens wie de oplichter zich uitgeeft op je scherm, waardoor je eerder geneigd bent om het telefoontje voor waar aan te nemen.

    In de uitzending van 21 januari besteedden we ook aandacht aan het spoofen van telefoonnummers. Dat fragment kun je via onderstaande button terugzien.

    Oplichters passen spoofing toe om jou telefonisch geld afhandig te maken

    Geld parkeren op tussenrekening

    De smoes is meestal dat de behulpzame 'bankmedewerker' verdachte activiteit rond je bankrekening heeft geconstateerd, of dat er zelfs sprake is van acuut gevaar. Om die reden moet je tijdelijk je saldo overboeken naar een tussenrekening, zodat de 'bank' de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen kan treffen. Uiteraard is de tussenrekening helemaal niet van de bank, maar van oplichters of katvangers. Ga je op het verzoek in, dan wordt het geld razendsnel van deze tussenrekening gehaald en heb je het nakijken.

    Deze vorm van oplichting is in een paar weken tijd erg populair geworden en zorgt voor hoge schadebedragen. Caroline Sander is teamleider van het Electronic Crimes Task Force (ECTF) en zegt hierover het volgende: 'Dat is ook de reden dat we hier nu voor waarschuwen. We willen dat mensen zich bewust worden van het bestaan van deze vorm van oplichting, voorkomen dat er meer mensen slachtoffer worden en de werkwijze van de criminelen verstoren.'

    Ook in onderstaande video wordt het één en ander nader toegelicht.

    Bron: Politie.nl

  • Ook interessant