Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie arresteert verdachten in omvangrijke oplichtingszaak door telefonische spoofing: tweehonderd slachtoffers, vier miljoen euro schade

  Politie arresteert verdachten in omvangrijke oplichtingszaak door telefonische spoofing: tweehonderd slachtoffers, vier miljoen euro schade

  De politie heeft dinsdag 18 augustus twee verdachten aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar cybercrime. In deze zaak zijn meer dan tweehonderd mensen slachtoffer geworden van oplichting en werd meer dan vier miljoen euro buitgemaakt. Ook werden er huiszoekingen verricht, waarbij dure auto's, grote sommen contant geld, merkkleding, telefoons en computers in beslag zijn genomen.

  De aangehouden verdachten zijn een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen en een 33-jarige inwoner van Helmond. De woningen van beide verdachten werden onderzocht, de inbeslagname van de vervoersmiddelen, merkkleding, geldbedragen en telefoons vond plaats in Nieuw-Buinen, zo laat de politie vandaag weten.

  Oplichtingstruc: gebeld door 'de bank'

  Aangenomen wordt dat de verdachten zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan telefonische spoofing, een vrij nieuwe manier van oplichting waar de laatste tijd veel om te doen is. De politie kreeg meer dan tweehonderd aangiftes van voornamelijk oudere slachtoffers. De rode draad vormt steevast dat de slachtoffers dachten dat ze telefonisch door een 'bankmedewerker' werden benaderd.

  Deze nepmedewerker adviseerde de slachtoffers om snel geld veilig te stellen door het over te maken naar een zogenaamde kluisrekening: er waren verdachte activiteiten rondom de rekeningen gezien en mogelijke hackers hoopten hun slag te slaan, was het excuus. In een aantal gevallen gaven de slachtoffers de oplichters zelfs toegang tot de computer via Teamviewer: de slachtoffers dachten zo hulp te krijgen, maar in werkelijkheid wisten de oplichters het geld weg te sluizen naar rekeningen van zogenaamde katvangers.

  De schadebedragen zijn enorm: slachtoffers raakten bedragen tussen de 10.000 en 100.000 euro kwijt. Opgelicht?! besteedde onlangs aandacht aan telefonische oplichting in de vorm van spoofing: dat fragment kun je hieronder terugzien.

  Meer verdachten aangehouden, onderzoek gaat voort

  De politie arresteerde eerder al een vijftal andere verdachten in dit onderzoek. Op 18 mei 2020 werd een 21-jarige man uit Amersfoort aangehouden, net als een 30-jarige inwoner van Veendam. Op 23 mei volgde een 23-jarige man uit Veendam, en op 2 juni werden een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum aangehouden.

  Bij deze verdachten werden eveneens grote geldsommen, computers, dure auto's, telefoons en merkkleding in beslag genomen. Alle vijf de verdachten zitten momenteel nog in hechtenis: de verdenking bestaat momenteel uit oplichting, witwassen en computervredebreuk. De politie laat weten dat het onderzoek onverminderd voortgaat en dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

  Lees meer over spoofing

  Tips van de politie

  De politie deelt een aantal tips om jezelf te wapenen tegen phishing. Het gaat om de volgende tips:

  • Reageer nooit op e-mails, appjes en telefoontjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. 
  • Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
  • Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
  • Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt.
  • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon.
  • Wilt u een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen.
  • Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl.
  • Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van de uw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

  Bron: Politie.nl (foto gebruikt met toestemming van de politie)

 • Ook interessant