Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie ontdekt 5 miljoen verhandelde Nederlandse mailadressen, check of jij ertussen zit

  Politie ontdekt 5 miljoen verhandelde Nederlandse mailadressen, check of jij ertussen zit

  In een onderzoek naar fraude heeft de politie 7,3 miljoen mailadressen aangetroffen, waaronder 5 miljoen uit Nederland. De mailadressen zijn door criminelen gebruikt om op grote schaal phishingmails te sturen, meldt de NOS. 
   

  Phishingmails en valse sms-berichten: ze verschijnen bijna dagelijks in je inbox. Vorig jaar kwamen er bij de Fraudehelpdesk alleen al 560 duizend phishingmails binnen, blijkt uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk. Dat is 35 procent meer ten opzichte van vorig jaar. 

  Phishingberichten opgeven als spam heeft geen zin en je afmelden voor de mailinglijst al helemaal niet, maar wat dan wel? Met een schade van 44,5 miljoen euro door online fraude in 2023, is het overduidelijk dat internetcriminelen actiever zijn dan ooit tevoren. Maar jij kunt ze een stap voor blijven. 

  Dit kun jij doen tegen online oplichting

  Het online team van Opgelicht?! werkt hard om jou dagelijks te informeren over de meest recente vormen van online oplichting. Check onze website voor nieuws- en hulpartikelen. Of nog beter: blijf op de hoogte via onze gratis app en ontvang  relevante pushberichten over actuele phishing-, SMS- en Whatsappfraude (voor Android en iOS).

  7,3 miljoen mailadressen

  Eind januari heeft de politie zes verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Zij zouden slachtoffers meer dan 70 duizend euro afhandig hebben gemaakt, mede door phishingmails te versturen.

  Na de aanhouding heeft de politie op de laptop van een van de verdachten meerdere lijsten gevonden met daarop 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen uit Nederland. “Het zijn enorme lijsten. Dat maakt dat we ons extra zorgen maken, dat er nog steeds misbruik van wordt gemaakt”, vertelt Iris Koster van het team digitale criminaliteit bij de politie aan de NOS.

  Check of jij slachtoffer bent

  Ondanks dat de verdachten zijn aangehouden, betekent dat niet dat de lijsten met mailadressen zijn verdwenen. Criminelen verkopen deze lijsten gewoon weer door en anderen kunnen deze gegevens weer gebruiken om nieuwe nepmails te versturen. 

  Benieuwd of jouw mailadres er ook tussen zit? Check het met deze tool van de politie. Als dit het geval is, dan krijg je een mail met tips over wat je het beste kunt doen tegen phishing. De politie laat weten dat deze mail geen links of bijlagen bevat, meldt RTL Nieuws.

  Lees ook

 • Ook interessant