Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zo voorkom je Marktplaatsfraude (vijf tips)

  Zo voorkom je Marktplaatsfraude (vijf tips)

  Marktplaats biedt vele mogelijkheden om goede deals te vinden, maar helaas zijn 
er ook veel oplichters actief op het platform. Om je te helpen deze oplichters te herkennen, delen we vijf belangrijke tips.

  Tip 1: Wees op je hoede voor te goede aanbiedingen!

  Het speuren naar de beste deals op Marktplaats kan een uitdaging zijn. Echter, sommige aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn - en dat zijn ze vaak ook. AirPods Pro 2 voor slechts 150 euro of een PlayStation 5 voor 350 euro? Dat is hoogstwaarschijnlijk te mooi om waar te zijn.

  Als je toch zo'n aantrekkelijke deal tegenkomt en het product wordt geleverd, is de kans groot dat er iets mis is. Het apparaat werkt misschien niet naar behoren, of het kan zelfs gestolen zijn. Om teleurstelling te voorkomen, is het verstandig om altijd de nieuwprijs te controleren.

  Tip 2: Gesprekken buiten Marktplaats vermijden

  Marktplaats voorziet in een eigen berichtenservice, dus waarom zou je communiceren via WhatsApp of een andere methode? Vaak proberen verkopers je hiertoe te verleiden met het argument dat het gemakkelijker is, maar het is verstandig om hier niet op in te gaan.

  Het is belangrijk om te beseffen dat bij problemen een goede berichtengeschiedenis als bewijs dient, vooral op Marktplaats. Als je gesprekken buiten het platform voert, loop je het risico om essentiële informatie te verliezen.

  Bovendien geven louche verkopers er de voorkeur aan betalingsverzoeken buiten het platform om te doen. Dit kan leiden tot ongewenste situaties en fraude, iets wat je absoluut wilt vermijden.

  Tip 3: Wees alert op de 1 cent betaling

  Het betalen van 1 cent aan een koper moet je alarmbellen doen rinkelen. Hoewel de koper beweert te willen controleren of je te vertrouwen bent, is het vaak een list. Ze sturen een speciaal betaalverzoek, maar in werkelijkheid is het een nagemaakte Tikkie- of bankomgeving.

  Deze oplichters proberen op slinkse wijze toegang te krijgen tot je bankgegevens om vervolgens je rekening te plunderen.

  Een vergelijkbare truc wordt ook toegepast met verzendlabels. Oplichters zetten een verzendlabel online klaar, maar de bijbehorende link leidt naar een valse website.

  Wees dus uiterst waakzaam bij dit soort betalingen en ga niet in op verdachte verzoeken. Houd je bankgegevens veilig en gebruik altijd officiële en vertrouwde betaal- en verzendmethoden om jezelf te beschermen tegen mogelijke fraude.

  Tip 4: Wees voorzichtig met het delen van je ID

  Als een koper of verkoper vraagt om een foto van je ID om je identiteit te controleren, wees dan uiterst voorzichtig en doe dit niet zomaar. Het kan namelijk een oplichter zijn die je ID of paspoort wil misbruiken voor identiteitsfraude.

  Gelukkig biedt Marktplaats een veilige manier om je identiteit te verifiëren. Verkopers kunnen zich bij aanmelding laten identificeren, waardoor groene vinkjes verschijnen bij gecontroleerde telefoonnummers en bankrekeningnummers. Dit is een betrouwbare manier om te laten zien dat je echt bent of dat de verkoper te vertrouwen is.

  Vermijd dus het delen van je ID via het platform en gebruik de aangeboden verificatiemogelijkheden van Marktplaats om veilig zaken te doen zonder het risico van identiteitsfraude.

  Tip 5: Pas op voor: "ophalen niet mogelijk"

  Wanneer je een interessant product op Marktplaats vindt, is ophalen meestal een van de veiligste opties. Het stelt je in staat om het product direct te zien en te testen voordat je tot aankoop overgaat. Als een aanbieder echter geen ophaalmogelijkheid biedt, kan dit een waarschuwingssignaal zijn.

  Oplichters maken soms gebruik van een afgelegen woonplaats in de advertentie om potentiële kopers te ontmoedigen het product persoonlijk op te halen. Wees daarom extra alert wanneer je dergelijke situaties tegenkomt.

  Hoewel ophalen doorgaans de voorkeur heeft voor veilige transacties, is het belangrijk om bij "ophalen niet mogelijk" extra voorzichtig te zijn. Vermijd verdachte aanbiedingen en kies, indien mogelijk, voor transacties waarbij je het product persoonlijk kunt inspecteren en ophalen om teleurstelling of fraude te voorkomen.

  Bron: Want.nl

 • Ook interessant