Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Maak je kans op een MediaMarkt cadeaukaart? Pas op, dit is nep

  Maak je kans op een MediaMarkt cadeaukaart? Pas op, dit is nep

  In ruil voor het delen van jouw mening en ervaringen bij een winkelonderzoek, maak je kans op een MediaMarkt ‘cadeakaart’. Hoe verleidelijk dit ook klinkt, ga niet met de oplichters in zee. 

  Het klinkt erg aangenaam: een cadeaukaart ontvangen net voor Black Friday en de feestdagen. Toch is het een lokkertje van de oplichters om achter jouw gegevens te komen. Onderaan de mail staat namelijk: “Het genoemde merkbedrijf is niet de organisator of sponsor van deze campagne en is op geen enkele wijze gerelateerd aan de organisatie indien expliciet vermeld.” Het winkelonderzoek en de winactie worden dus niet door MediaMarkt zelf georganiseerd. Lees altijd de kleine lettertjes om phishing te voorkomen.

  ‘Klik nooit op een link’

  “Als je twijfels hebt: geef geen informatie, klik niet op koppelingen en open de bijlage niet”, zo laat MediaMarkt weten op hun site. De winkelketen raadt ook aan om eerdere correspondentie van MediaMarkt te vergelijken met het bericht waar je over twijfelt. 

  Nog meer tips waar je op moet letten als je een phishingmail hebt gekregen:

  • Schrijf je niet uit. Hoewel dit de indruk wekt dat je geen spamberichten meer zult ontvangen, geef je in werkelijkheid een teken aan de oplichters dat jouw mailadres actief is. Grote kans dus dat je nog meer spam zal ontvangen dan voorheen. 
  • Let op taalfouten. Zo staat er in de bovenstaande mail ‘cadeakaart’ in plaats van ‘cadeaukaart’. 
  • Geef nooit je klantnummer, login of wachtwoord. MediaMarkt zal hier namelijk nooit naar vragen.
  • Phishingmails beginnen vaak met een algemene begroeting in plaats van de naam die je op hebt gegeven aan MediaMarkt.
  • Iets is te mooi om waar te zijn.
  • Je wordt onder tijdsdruk gezet.

  Hoe kun je een echte winactie van een neppe onderscheiden? 

  • MediaMarkt verspreidt geen winacties per telefoon, sms of WhatsApp. 
  • De MediaMarkt publiceert alleen betrouwbare winacties via hun eigen Facebookaccount ‘Mediamarkt NL’, die voorzien is van een blauw vinkje. Dit betekent dat het een geverifieerd account is.
  • Wordt er in het bericht verwezen naar een pagina op de website van MediaMarkt? Check of de link begint met ‘https://www.mediamarkt.nl/’. Dit kun je doen door op je desktop met je cursor op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden (pas op dat je niet klikt). In je scherm verschijnt vervolgens de volledige link.
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant