Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Online winkelen bij de HEMA? Pas op voor deze nepwebshop!

  Online winkelen bij de HEMA? Pas op voor deze nepwebshop!

  Website ‘hemanl.shop’ doet zich voor als de online HEMA-winkel ('www.hema.nl') en gebruikt ook het officiële HEMA-logo. Hoe voordelig de zogenaamde deals ook zijn, doe hier geen aankopen.

  Een nieuwe powerbank, wegwerpcamera, een mooie HEMA-taart met foto of koeltas voor het warme weer, bij de HEMA kun je terecht voor al je dagelijkse benodigdheden. Cybercriminelen spelen hier slim op in door een website te bouwen die op het eerste oog erg lijkt op de originele HEMA-webwinkel.

  Hoge kortingen voor je dagelijkse spullen

  Op de nepwebsite staan onrealistische prijzen, zoals een regenjas, poncho of dekbed die 80 procent is afgeprijsd. Ook de populaire Instax polaroid camera’s die HEMA verkoopt zijn ineens nog maar 18 euro in plaats van 90 euro. Deze bedragen zijn veel lager dan de marktconforme prijzen, wat een duidelijk signaal is van oneerlijke online handelspraktijken.

  Franse contact en bedrijfsgegevens 

  Onderin de website staan zogenaamd de bedrijfsgegevens vermeld. Hier staat het adres van een HEMA-vestiging in Parijs: ‘HEMA France SAS, 52 rue de Montmartre, 75002 Paris’ en een Frans BTW-nummer (‘FR58 505 393 942’). Bovendien staat er geen KVK-nummer vermeld, wat wettelijk verplicht is. Dit zijn zeer duidelijke signalen dat de webshop niet pluis is. 

  Op de officiële HEMA-website staan per land de contactgegevens van de klantenservice duidelijk vermeld. Ook staat er een Nederlands BTW-nummer en een KVK-nummer op de site.

  Overige opvallende signalen

  Hoewel HEMA een typisch Nederlands bedrijf is, staat op ‘hemanl’ in het Engels dat je bij vragen of bezwaren contact kunt opnemen. Vervolgens staan er geen contactgegevens (mail, telefoonnummer en adres) ingevuld.

  In tegenstelling tot de echte HEMA-website, staan er op de nepvariant geen social media kanalen vermeld. Als je op de website komt verspringt de taal van Engels naar Nederlands. 
  Ook staan er helemaal geen betaalmogelijkheden weergegeven. Bepaalde hyperlinks op de website doen het niet, zijn niet klikbaar of brengen je terug naar de homepage in plaats van bijvoorbeeld de ‘service center’ pagina. 

  Toch iets gekocht bij deze neppe HEMA-webshop?

  • Voel je er niet vervelend over, dit kan iedereen overkomen. 
  • Stel het niet uit en doe makkelijk en snel online aangifte met je DigiD (ben je onder de 18, dan kunnen je ouders je hierbij helpen). Hoe meer meldingen de politie ontvangt, des te eerder zij in actie kunnen komen tegen deze webshop.
  • Er zijn manieren om misschien je geld terug te krijgen.
  • Voorkom dat je in de toekomst weer aankopen doet bij malafide webwinkels met deze tips en blijf via pushberichten op de hoogte van valse webwinkels via onze gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij voor de juiste hulp.

  Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van de webshop alert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops. Gaat dit over jouw webshop en heeft u vragen over dit bericht of ben je van mening dat het niet klopt? Neem dan contact met ons op.
   

  LEES OOK:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant