Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Een scherpe online deal voor een nieuwe laptop!? Pas op voor malafide webshops!

    Een scherpe online deal voor een nieuwe laptop!? Pas op voor malafide webshops!

    De drempel om even snel wat te bestellen is de laatste jaren steeds lager geworden. Van kleding tot elektronica, met een paar kliks heb je het de volgende dag in huis. Online oplichters spelen hier graag op in. Fraude bij aankopen op het internet is de meest voorkomende vorm van online fraude, blijkt ook uit de meest recente cijfers van het CBS

    Een betaald product wordt bijvoorbeeld nooit geleverd of de kwaliteit is ondermaats. Frauduleuze webwinkels zijn soms makkelijk te herkennen aan neplogo’s, taalfouten, omdat ze op de zwarte lijst van de politie staan of bij onze alerts. Maar er zijn ook genoeg situaties waarbij dit lastiger is. Sommige malafide webshops zitten ontzettend goed in elkaar, juist om jouw vertrouwen te winnen. Hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is?

    Doe een eerste check!

    Als je een webshop nog niet kent, check deze dan extra goed voor je een betaling doet. Controleer de Kamer van Koophandel registratie. Het is erg verdacht als er geen registratie bekend is, aangezien dit verplicht is. Bekijk daarnaast of de website geen grammatica- en spelfouten bevat, positieve reviews heeft, contactinformatie beschikbaar is, wat de betaal- en contactmogelijkheden zijn en of de prijzen niet te mooi zijn om waar te zijn. Check ook de reviews van eerdere klanten en kijk of de website voorzien is van een keurmerk.

    Oplichters steken vaak minimale tijd en moeite in de opmaak. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de layout of huisstijl een standaard template of imitatie van een grotere bekende webwinkel. Ook bestaan malafide webshops vaak een paar dagen tot maanden. Fraudeurs lichten in korte tijd een grote groep mensen op en verdwijnen dan weer met de noorderzon of de politie haalt hun malafide websites uit de lucht. Bij SIDN en/of Whois kun je de registratiedatum checken.

    Taalfouten en vreemde zinsconstructies

    Het is verdacht als een webshop veel taalfouten bevat. Online criminelen die in het buitenland gevestigd zijn, kunnen met Google Translate Nederlandse teksten produceren. Deze teksten zitten vol taalfouten en incorrecte zinsconstructies.

    Weinig tot geen reviews

    Controleer klantbeoordelingen op aantallen en inhoud. Weinig tot geen beoordelingen of enkel negatieve ervaringen kunnen een indicatie zijn van malafide praktijken. Kijk voor reviews niet alleen op de site zelf, want deze kunnen fictief zijn. Zoek bijvoorbeeld reviews op door het webadres tussen aanhalingstekens te Googlen.

    Check de reviews vóór je een bestelling plaatst in plaats van achteraf om te voorkomen dat je gedupeerd raakt. Onlinehandelsfraude gebeurt namelijk vaker dan je denkt. Dagelijks doen zo'n veertig mensen aangifte tegen foute webshops meldt Pointer op hun website. Het platform voor onderzoeksjournalisitek wijdde een aflevering aan malafide webshops en ging in gesprek met een aantal gedupeerden.

    Beperkte betaal- en contactmogelijkheden

    iDEAL is de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Een malafide webshop zal minder snel iDEAL als betaalmethode aanbieden, omdat hiervoor verschillende verificaties vereist zijn. Bovendien zijn de geldstromen via iDEAL beter traceerbaar. Pas dus op als je geld moet overmaken naar een buitenlandse rekening. 

    Als het wordt aangeboden, kun je kiezen voor achteraf betalen. Zo weet je zeker dat je het product ontvangt en ben je niet zomaar je geld kwijt. 

    Wil je een klacht indienen en zijn de contactmogelijkheden afwezig of erg beperkt? Grote kans dat er iets niet klopt. Een malafide webshop zal proberen om klachten te ontwijken. Let dus altijd op de verschillende mogelijkheden om contact op te nemen met een bedrijf

    Veel te scherpe aanbiedingen en onrealistische prijzen 

    De gouden regel bij online oplichting (en dus ook bij het herkennen van malafide webshops): lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook zo. Let met name op bij lage prijzen voor dure merken of kwaliteitsproducten. Een grote voorraad bij dit soort aanbiedingen is ook erg frappant, goede deals gaan vaak hard.

    Heeft de webwinkel een keurmerk?

    Check of de webwinkel een keurmerk heeft, bijvoorbeeld Webwinkel KEUR, Thuiswinkel Waarborg, keurmerk.info, Qshops Keurmerk of Trusted shops. Webshops dienen jaarlijks te betalen voor het keurmerk en worden getoetst door een onafhankelijke partij op juridisch, financieel en/of veiligheidsvlak. Ook kun je bij een dispuut of onopgeloste klacht vaak terecht bij een onafhankelijke instantie, zoals de Geschillencommissie of de online geschillenbeslechting van de Europese Commissie

    Een keurmerk biedt geen volledige garantie maar geeft wel een indicatie van de betrouwbaarheid. Echter heeft niet elke betrouwbare webshop een keurmerk en kunnen malafide webshops ook illegitiem een keurmerk gebruiken. Bij twijfel kun je mailen naar het desbetreffende keurmerk ter verificatie. 

    Valse zekerheid?!

    Let goed op, want er zijn ook valse webwinkels die wél taalkundig kloppen, goed in elkaar zitten en realistische prijzen hanteren. Fraudeurs kunnen bedrijfsgegevens, KVK-nummers, logo’s, reviews en keurmerken vrij makkelijk faken en zo jouw vertrouwen winnen. Blijf dus altijd alert en doe de scamcheck van de politie of Veilig Internetten. Blijf op de hoogte van nieuwe malafide webshops en andere online oplichtingstrucs met de gratis Opgelicht?!-app (Android en iOS). 

    Wat kun je doen als je toch slachtoffer bent geworden?

    • Doe aangifte bij de politie (Landelijk Meldpunt Internetoplichting). Hoe meer mensen aangifte doen over de webshop, des te groter de kans dat deze wordt ontmanteld. En zo help je om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.
    • Doe een melding bij de Autoriteit Consument & Markt.
    • Meld het bij Opgelicht?! zodat we kunnen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. 
    • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij bij bankoverschrijvingen. Wellicht zijn er mogelijkheden om de transactie ongedaan te maken.

    LEES OOK

  • Ook interessant