Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hackers misbruiken privé-info van sociale netwerken

  Beveiliger Webroot meldt dat mensen met een profiel bij online sociale netwerken veel gevaar lopen als het gaat om identiteitsfraude, virussen en het stelen van financiële gegevens.

  Zo deelt tweederde van de leden - bewust en onbewust - informatie met vreemden. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1100 leden van Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter en andere populaire sociale netwerken.

  De resultaten van het onderzoek laten zien dat social networkers zich niet bewust zijn van de veiligheidsrisico's, die deelname aan deze sociale netwerken met zich meebrengen. Vooral de jongere gebruikers, tussen de 18 en 29 jaar, realiseren zich dit onvoldoende. Wel geeft 78% van de respondenten aan zich zorgen te maken over de privacy van hun gegevens op een online profiel. Dat ze zich zorgen maken is helaas niet terug te zien in de manier waarop zij zich op sociale netwerksites gedragen.

  • 80% van de respondenten beschermt online profiel onvoldoende tegen vindbaarbaarheid in publieke zoekmachines zoals Google.
  • 59% van de respondenten weet niet wie hun profiel kan zien.
  • 32% van de profielen bevat tenminste drie persoonlijke items op basis waarvan een gebruiker geïdentificeerd kan worden.
  • 36% van de respondenten gebruikt eenzelfde wachtwoord voor verschillende websites.
  • 28% accepteert 'uitnodigingen' van onbekenden en 36% hiervan verbergt zijn profielinformatie niet.

  Een van de manieren waarop hackers onrechtmatig toegang krijgen tot accounts is heel eenvoudig: ze raden wachtwoorden op basis van persoonlijke informatie die op een profielpagina staat. Een andere veelvoorkomende manier is het sturen van een bericht onder de naam van een vriend of kennis, waarbij de hacker gebruik maakt van het account van deze persoon. Hierbij wordt vaak een prikkelende, maar vaak verkeerd geschreven, boodschap gebruikt die een link bevat naar een ogenschijnlijk normaal bestand. Maar als dit bestand eenmaal op een computer staat, kunnen er de nodige activiteiten plaatsvinden zonder dat een gebruiker het weet - vrienden spammen, online activiteit monitoren en persoonlijke informatie opslaan.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant