Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dien jij jezelf online te identificeren bij Knab? Niet doen, dit is een valse mail

  Dien jij jezelf online te identificeren bij Knab? Niet doen, dit is een valse mail

  Ben jij klant bij Knab? Let dan even goed op. Online criminelen doen zich voor als de financiële instelling en maken je wijs dat je jezelf moet identificeren. 

  In de mail word je aangesproken met ‘Geachte klant’. Zodra je dit leest, moeten er al alarmbellen gaan rinkelen. Een mail van Knab is namelijk altijd persoonlijk aan jou gericht. Daarnaast bevatten berichten van Knab nooit directe links naar de inlogpagina, je persoonlijke bankomgeving of de Knab-app. In de onderstaande mail zou het webadres ‘knab.nl/online-identificatie’ naar de inlogpagina leiden. Knab zelf is ook op de hoogte van de valse mail en heeft de website inmiddels offline laten halen.

  Online identificeren

  In de mail word je erop geattendeerd dat je jezelf online moet identificeren. Je zou hierover al bericht hebben gehad, maar je identificatie zou nog niet zijn ontvangen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een bericht over het hoofd ziet, maar het is wel verdacht. 

  Als je nooit eerder een bericht hebt ontvangen van Knab over online identificeren, dan is het raadzaam om even in te loggen in je eigen bankomgeving. Zoek de website van Knab zelf op in je zoekbalk en log in op jouw persoonlijke bankomgeving of doe dit via de Knab-app. Als hier geen verzoek staat om je opnieuw te identificeren, dan kun je de mail als vals beschouwen. Knab meldt dit verzoek namelijk altijd in je persoonlijke bankomgeving.

  Legitieme afzender

  Neem daarnaast ook een kijkje bij de afzender van het bericht. In dit geval is het onderstaande bericht afkomstig van ‘[email protected]’. Dit is natuurlijk geen legitiem mailadres van Knab. De financiële instelling verzendt alleen berichten met mailadressen die eindigen op ‘@knab.nl’. 

  Dit geeft overigens geen garantie dat een mail echt van Knab afkomstig is. Online criminelen kunnen namelijk ook mailadressen vervalsen. Let dus ook altijd goed op andere kenmerken die wijzen op phishing.

  Dreigementen

  “Wij dreigen nooit direct met gevolgen als je niet onmiddellijk reageert”, laat Knab weten op haar site. In de bovenstaande mail staat dat je zonder identificatie per 8 december 2023 geen gebruik meer kunt maken van de services bij Knab. Dat klinkt als een erg krappe deadline, aangezien de mail ook op 8 december is verzonden. 

  Het referentienummer in de mail is maar 24 uur geldig. Dit gaat in tegen het feit dat je vóór 8 december moet reageren. Laat je dus niet gek maken. 

  Bron: Knab
   

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant