Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Rabobank-klanten opgelet: valse mail over te vervallen debetkaart in omloop

    Rabobank-klanten opgelet: valse mail over te vervallen debetkaart in omloop

    Online criminelen maken je wijs dat jouw betaalpas van Rabobank komt te vervallen. Om een nieuwe betaalpas aan te vragen dien je een online procedure te volgen, maar doe dit absoluut niet.  

    Rabobank is momenteel erg populair onder online oplichters. Zo wordt momenteel hetzelfde bericht rondgestuurd met het woord ‘wereldkaart’ in plaats van ‘debetkaart’ en schreven we recent nog over een phishingmail met betrekking tot een vals transactieverzoek namens Rabobank. Hoe je dit kon weten? Via onze Opgelicht?!-app blijf je dagelijks via pushberichten op de hoogte van de meest actuele phishingberichten (gratis te downloaden via de App Store en Play Store).

    Dreigen met consequenties

    Als je niet binnen drie dagen een vernieuwde debetkaart aanvraagt, dien je een bedrag van 14,99 te betalen. Ook staat er aan het eind van de mail dat het belangrijk is om deze procedure meteen af te handelen om beperkingen op je account te vermijden. Misbruik maken van angst en onwetendheid is een vorm van social engineering. Online oplichters proberen op deze manier de kans te vergroten dat je op de knop drukt en hun stappen opvolgt, maar haast je dus niet want dit is een list. 

    Herken een echte link van Rabobank

    In het bericht kun je klikken op het woord ‘aanvragen’. Je komt dan alleen niet terecht op de officiële pagina van Rabobank, maar op een pagina met ‘newdaytv’ in het webadres. Dit kun je zelf controleren door op je telefoon de link ingedrukt te houden en op je desktop met je cursor op de link te gaan staan. Zorg dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens het volledige webadres.  

    Bij een betrouwbare link van Rabobank staat vóór de eerste ‘/’ altijd ‘rabobank.nl’. Een goede url is bijvoorbeeld ‘https://www.rabobank.nl/particulieren’ en een foute url is ‘https://www.rabobank.nl.nu/’. Ontdek nog meer tips hoe je een vals webadres kunt herkennen

    Neem geen risico’s

    Oplichters sturen phishingmails vanuit onbekende mailadressen. Zo is bovenstaand bericht afkomstig van ‘[email protected]’, terwijl in een officieel mailadres van Rabobank altijd ‘@rabobank.nl’ staat.

    Als je er zeker van wil zijn dat je niet in de val van oplichters trapt, is het altijd verstandig om zelf de Rabo-app te openen op je telefoon of de officiële Rabobank website op te zoeken via je webbrowser en niet via een link in een bericht. Log daar in op jouw account en kijk of je hetzelfde bericht hebt ontvangen als via de mail.

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant