Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • 50.000 Nederlanders slachtoffer bij internationale cybercrimezaak

    50.000 Nederlanders slachtoffer bij internationale cybercrimezaak

    Via de website Genesis Market verkochten criminelen gebundeld gestolen data, zodat oplichters zich tot in detail konden voordoen als hun slachtoffer. In Nederland lopen tienduizenden mensen acuut gevaar, waarschuwt de politie.

    Onder de codenaam Operation Cookiemonster heeft de politie in 17 landen een groot aantal vermoedelijke computercriminelen gearresteerd. In totaal zijn er meer dan 200 invallen uitgevoerd, waarbij 119 personen zijn opgepakt. In Nederland zijn 17 verdachten aangehouden in verband met deze zaak. De verdachten worden beschuldigd van diverse misdaden, waaronder het plunderen van bankrekeningen, het stelen van cryptomunten, het overnemen van social media profielen, en het afpersen en oplichten van individuen en bedrijven. Het is gebleken dat zij gedetailleerde gegevens van hun slachtoffers hebben gebruikt om deze criminele activiteiten uit te voeren.

    Politie
    De politie doet een inval bij een verdachte van cybercriminaliteit

    Kwaadaardige software

    Omdat er ook gegevens van 50.000 Nederlanders te koop werden aangeboden, roept de politie mensen op te controleren of hun e-mailadres voorkomt in de criminele database. Er zijn al meer dan twee miljoen mailadressen gecheckt, waarvan er bijna 6000 besmet bleken te zijn. Bij deze mensen is stiekem kwaadaardige software geïnstalleerd, waarmee criminelen gegevens kunnen stelen.

    Check jouw e-mailadres

    Op de site van de politie kun je je e-mailadres invoeren en checken of jouw gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Als dat zo is, krijg je via een e-mail te horen welke vervolgstappen nodig zijn.

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant