Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • bunq-klanten slachtoffer door online fraude, dit is waar je op moet letten

    bunq-klanten slachtoffer door online fraude, dit is waar je op moet letten

    Tienduizenden euro’s van je rekening verdwenen in nog geen uur tijd. Opvallend veel bunq-klanten zijn slachtoffer geworden van online fraude door criminelen. De klantenservice van bunq is volgens velen slecht bereikbaar. 

    Bij Opgelicht?! stromen de afgelopen maanden veel phishingberichten namens bunq binnen. Door de hoge rente van 2,46 procent is bunq erg aantrekkelijk voor spaarders, maar dit trekt ook criminelen aan. Steeds meer media, waaronder de NOS en het NRC, besteden aandacht aan de online fraude namens bunq en het feit dat de bank slecht bereikbaar is tijdens noodgevallen. 

    Onderzoek NOS en NRC

    NOS en NRC woonden een bijeenkomst bij in Durgerdam waar slachtoffers van fraude bij bunq samenkwamen. In totaal spraken zij met achtentwintig slachtoffers die binnen tientallen minuten bedragen tot soms wel tweehonderdduizend euro verloren door helpdeskfraude. In sommige gevallen wist bunq delen van het geld terug te halen, maar geen enkel slachtoffer werd volledig schadeloos gesteld. 

    Zo krijgen criminelen toegang tot je rekening

    De slachtoffers die de NOS en het NRC spraken klikten op een valse link in een sms-bericht dat zogenaamd van bunq afkomstig was. Dit zijn de twee meest voorkomende manieren waarop oplichters toegang tot je bankrekening verkrijgen:

    • Zodra je op de link hebt geklikt krijg je een inlogscherm van de bank te zien en moet je je inloggegevens invullen of je identificeren door bijvoorbeeld je gezicht te scannen. Zodra je dit hebt gedaan, kunnen criminelen in jouw account. 
    • Zodra je op de link hebt geklikt word je gebeld door een crimineel die belt ‘namens bunq’. Ze maken je wijs dat er een frauduleuze betaling is gedaan en dat ze je graag helpen. Telefonisch vragen ze naar je inloggegevens, toegangscodes of je wordt gevraagd om software te downloaden, met als gevolg dat criminelen bij je geld kunnen. 

    Stel je geld veilig en blijf op de hoogte van actuele phishingberichten namens bunq via de gratis Opgelicht?!-app (voor Android en iOS).

    bunq slecht bereikbaar

    Veel slachtoffers die telefonisch contact wilden opnemen met bunq, geven aan dat de bank slecht bereikbaar is. “De bank communiceert alleen per chatbot en een SOS-noodnummer om rekeningen te blokkeren, dat doorschakelt naar een antwoordapparaat”, meldt NRC. 

    Deze klachten zijn niet nieuw. In 2021 klonken er ook al klachten over bunqs slecht bereikbare klantenservice, toen de Consumentenbond waarschuwde dat bankrekeningen van bunq relatief veel worden gebruikt bij online oplichting.

    Wat als een derde toch toegang krijgt tot je rekening?

    bunq meldt per mail op de hoogte te zijn van de recente media-ophef en geeft zijn klanten tips over wat te doen als een fraudeur toch toegang krijgt tot je rekening:

    • Blokkeer onmiddellijk de toegang door een van deze stappen te nemen.
    1. Reageer op het waarschuwingsbericht dat je krijgt als een nieuw apparaat inlogt. Door één druk op de knop blokkeer je alle ongewilde toegang en apparaten.
    2. Of, ga naar de app en blokkeer toegang van derden, zie hier hoe: Together.
    3. Lukt dit niet, bel dan naar bunqs noodnummer: +31208083666. Hierna wordt de rekening onmiddellijk geblokkeerd.
    4. Mocht dit ook niet lukken, dan kan je contact opnemen met SOS-support, waar je binnen tien minuten wordt geholpen volgens bunq.
    • Vul dit formulier in. bunq probeert de reeds gedane overboekingen te blokkeren of terug te halen. De bank is daarvoor wel afhankelijk van de medewerking van andere banken.
    • Nadat dit proces is voltooid, kijkt bunq bij eventuele restschade of je mogelijk in aanmerking komt voor een coulancevergoeding. Voor het vaststellen hiervan gebruikt bunq dezelfde criteria als veel andere banken, en laat zich leiden door de wet en de richtlijnen van de NVB.

    Goed om te weten: bunq belt nooit naar klanten. Krijg je dus iemand aan de lijn die beweert een medewerker van bunq te zijn? “Hang direct op en meld het via https://bunq.com/report“, laat bunq weten.

    Oprichter Ali Niknam toont weinig compassie

    bunq heeft het voorstel om een afspraak te maken met de slachtoffers nog niet beantwoord. bunq-oprichter Ali Niknam toont tijdens de bijeenkomst in Durgerdam ook weinig compassie. Zo zou hij hebben gezegd: “Het is alsof je buiten op straat iemand je autosleutels geeft. Dan is je auto weg.”

    Lees ook

  • Ook interessant