Momenteel gaat er een sms-bericht rond die uit naam van Kamer van Koophandel wordt verstuurd. In het bericht zit een link naar een valse KVK webpagina. Deze pagina is bijna niet van echt te onderscheiden. Oplichters hopen jou op deze manier te overtuigen om je gegevens in te vullen, dus wees alert en blijf de oplichters de baas. 
 

De valse sms is onderdeel van een reeks phishingberichten die momenteel uit naam van KVK worden verstuurd. Andere KVK phishingberichten betreffen onderwerpen als btw-teruggave, een herinnering om je online te identificeren of berichten dat je geld terugkrijgt. 
De oplichter dwingt in de sms een snel antwoord af. Reageer hier niet op, zegt Kamer van Koophandel. 

Valse sms Kamer van Koophandel

Aanvraag voor 30 oktober

In de valse sms staat dat je tot 30 oktober de tijd hebt om een aanvraag voor een digitale KVK sleutel te doen. Dit is een truc van oplichters om je onder druk te zetten. Goed om te weten, KVK vraagt je nooit per mail of sms om gegevens te controleren door op een link te klikken. 

Valse linkjes 

In de valse sms namens KVK word je verzocht om op een link te klikken. Deze link kan malware bevatten die jouw laptop of telefoon binnensluipt. “Daarmee kunnen criminelen bijvoorbeeld zien wat iemand aan het typen is. Zodra jij inlogt in een account, hebben oplichters toegang tot jouw inloggegevens”, vertelt cybersecurity expert Tommy van Steen aan de redactie van Opgelicht?! 

Ik heb geklikt, wat nu? 

Heb je op een link in een vals bericht uit naam van KVK geklikt en gegevens ingevuld? Verander je wachtwoord en wees alert op vreemde telefoontjes. Heb je geld overgemaakt? Neem dan meteen contact op met je bank.