Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen massaal valse e-mails uit naam van KVK

  Oplichters sturen massaal valse e-mails uit naam van KVK

  Momenteel gaan er veel valse e-mails rond uit naam van Kamer van Koophandel. Zo publiceerde Fraudehelpdesk deze week op één dag maar liefst negen van die valse e-mails op haar website. De mails gaan onder andere over KVK-sleutels, het UBO-register en het updaten van je gegevens.

  Sommige e-mails lijken sprekend op echte berichten uit naam van KVK, anderen zijn daarentegen overduidelijk verstuurd vanuit oplichters. Daarom waarschuwen we tóch even. We zetten hieronder enkele voorbeelden voor je op een rij.

  Herinnering: digitale sleutel aanvragen 

  Afgelopen juni waarschuwden wij al voor de phishing mail over een nieuwe digitale sleutel. Dit is een heel gehaaide oplichtingstruc. Momenteel gaat er namelijk een valse mail rond over diezelfde digitale sleutel; zogenaamd zou je die nog niet hebben aangevraagd. Met die digitale sleutel kan je als ondernemer veilig gebruik maken van de KVK-diensten én hij is geheel kosteloos aan te vragen. De huidige valse mail wekt de indruk dat je daar nog maar twee dagen de tijd voor hebt. Daarna zou KVK verplicht zijn je bedrijfsvorm als inactief te melden. Trap er niet in! Dit is pure bluf.

  Voorbeeld valse mail over digitale sleutel

  Voorkom boete en maak UBO tijdig kenbaar 

  Sinds maart van dit jaar is een UBO-registratie voor zo’n 1,5 miljoen bedrijven verplicht. UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn mensen die uiteindelijk eigenaar zijn of zeggenschap hebben over een organisatie. Er gaat momenteel ook een phishing mail uit naam van KVK rond over deze UBO-registratie. De mail wekt de indruk dat er sinds 1 oktober ook een nieuwe wet in werking is getreden en dat je even je gegevens moet controleren. Via een ingevoegde link zou dit vervolgens een fluitje van een cent zijn. Om hun mail wat extra kracht bij te zetten, dreigen ze wederom met een uiterste datum en boetes.

  info
  clockOval 6 26 okt 2022, 9:35

  Volledige tekst van valse mail

  Deze e-mail is automatisch verstuurd.

  Beste heer/mevrouw,

  Wij nemen contact met u op om u te laten weten dat wij enkele wijzigingen hebben doorgevoerd in ons privacybeleid. Met ingang van 1oktober 2022 is er een nieuwe wetgeving in werking getreden metbetrekking tot het UBO-register.

  Vanwege de vernieuwde wet- en regelgeving eisen van het UBO-register vragen wij u om uw gegevens te controleren. Deze wet helptons om onze klanten te beschermen en hun veiligheid te waarborgen. Wij mogen alleen zaken doen met klanten van wie we de juisteegevens hebben vastgelegd.

  Controleer uw gegevens (Link)

  Indien UBO’s niet tijdig worden geregistreerd kunnen hierdoor flinkeboetes verschuldigd worden. De maximale bestuurlijke boete voor hetovertreden van de regels met betrekking tot het UBO-registerbedraagt op dit moment € 2.500 (dit bedrag kan jaarlijks wijzigen). Daarnaast kan ook een last onder dwangsom worden opgelegd,waardoor de maximale boete hoger kan uitvallen. Voorkom deze boetesen maak uzelf tijdig kenbaar!

  Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

  Met vriendelijke groet,

  Kamer van Koophandel

  Gegevens indienen

  Een andere valse mail richt zich op persoonsgegevens die zogenaamd onvolledig zijn ingediend. Ook deze mail verwijst naar de 'betrouwbare' digitale sleutel. Wederom wordt er met een dwingende toon gevraagd om de aanvraag te voldoen. Echter, zodra je op de link klinkt en je gegevens invult, kunnen oplichters met je gegevens aan de haal.

  Voorbeeld valse mail over gegevens

  Check de betrouwbaarheid!

  Zowel via de site van Fraudehelpdesk als van Kamer van Koophandel kan je eenvoudig checken of een ontvangen e-mail phishing is. Twijfel je nog? Neem dan contact op met KVK.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant