Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Meerdere phishingberichten uit naam van Kamer van Koophandel

  Meerdere phishingberichten uit naam van Kamer van Koophandel

  Momenteel gaan er valse e-mails en sms-berichten rond van oplichters die doen alsof ze van KVK zijn. Zo zijn er de afgelopen periode meerdere waarschuwingen van valse mails namens KVK door FraudeHelpdesk geplaatst en ook in onze eigen mailbox kregen we meldingen van nepmails uit naam van de instantie. 

  De phishingmails gaan over onderwerpen als btw-teruggave, het aanvragen van een digitale KVK sleutel, een herinnering om je online te identificeren of een bericht dat je geld terugkrijgt. De oplichter dwingt een snel antwoord af. Reageer hier niet op, zegt KVK. 

  KVK: “controleren gegevens nooit per mail” 

  Een phishingmail herken je vaak aan kenmerken als een onpersoonlijke aanhef, taalfouten of neppe e-mailadressen. Om verwarring te voorkomen heeft KVK op deze pagina de e-mailadressen die zij gebruiken op een rijtje gezet. Staat het mailadres dat jou benaderd er niet tussen? Dan kun je er al vanuit gaan dat het foute boel is. 

  KVK laat verder weten nooit een e-mail te sturen over de volgende zaken: 

  • Het ontvangen van een boete of het dreigen ermee. 
  • Het intrekken van je KVK nummer om je registratie in het handelsregister te stoppen. 
  • Gegevens te controleren door op een link te klikken. Doe dit dus nooit. 

  Ook zullen zij nooit e-mails of sms-berichten met QR-codes versturen om gegevens aan hen door te geven. Je wordt daarnaast nooit verplicht om via mail, een digitale sleutel of sms een toegangscode of wachtwoord aan te vragen of te verlengen. Ga hier dus niet op in als het je gevraagd wordt, maar verwijder de mail uit je inbox en prullenmand. 

  Ik heb op een phishinglink geklikt, wat nu? 

  Mogelijk kom je dan terecht op een pagina, volledig in de KVK huisstijl, waar je gegevens moet invullen. Vul geen persoonlijke gegevens in en controleer altijd eerst de URL van de website. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door KVK te bellen en het echte webadres te checken. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant