Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ‘Administratieve' mail met QR-code uit naam van KVK is phishing

  ‘Administratieve' mail met QR-code uit naam van KVK is phishing

  Er zijn wederom valse e-mails uit naam van Kamer van Koophandel (KVK) in omloop. In de mails lijkt het te gaan om een administratieve mededeling, waarin ondernemers wordt gevraagd om via een QR-code bedrijfs- of contactgegevens bij te werken. 

  Het is niet de eerste valse mail uit naam van de organisatie. De afgelopen maanden ontvingen ondernemers onder andere phishing mails over het aanvragen van een digitale sleutel. De valse mails waar wij nu voor waarschuwen, onderscheiden zich met een QR-code.

  Administratieve mededeling

  De mails worden momenteel verspreid met de onderwerpen ‘Administratieve mededeling’ of ‘Uitslag administratief onderzoek’. Uit de administratie van KVK zou zogenaamd blijken dat bedrijfs- of contactgegevens onvolledig zijn ingediend. De ondernemer wordt verzocht zo spoedig mogelijk de gegevens van zijn of haar bedrijf bij te werken. 

  Phishing mail met QR-code

  Deze gegevens aanpassen, kan vervolgens eenvoudig via de getoonde QR-code. Zodra je de QR-code scant met je smartphone, kan je in een andere omgeving je persoonlijke gegevens invullen. Je raadt het al: na het invullen, gaan oplichters met je gegevens aan de haal. Niet doen dus!

  Voorbeeld valse mail via Fraudehelpdesk
  info
  clockOval 6 26 sep 2022, 9:29

  Volledige tekst van één van de valse e-mails 

  Geachte ondernemer,

  Uit administratie is gebleken dat de bedrijfsgegevens gekoppeld aan dit emailadres : ********@************onvolledig bij ons zijn ingediend.

  Het is belangrijk en essentieel voor verschillende instanties en gemeentes om uw volledige bedrijfsgegevens bij ons op te kunnen vragen indien nodig. Wij verzoeken udaarom zo spoedig mogelijk de contact gegevens van uw bedrijf bij te werken.

  Scan eenvoudig de QR code hier naast met de cameravan uw smartphone om doorverwezen te worden om uw                                

  QR-CODE 

  bedrijfsgegevens bij ons bij te werken.

  Let op! : Uw aanvraag dient voor 28 Septemeber 2022 te zijn bijgewerkt.

  Met vriendelijke groet,

  Kamer van Koophandel Nederland

  Hoe controleer je of een mail van KVK komt?

  Trap er niet in! Heb je een mail uit naam van KVK gekregen die je niet vertrouwt? Neem dan contact op met Kamer van Koophandel: 088 585 1585. KVK geeft op hun website ook tips over hoe je een valse mail kunt herkennen. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant