De hackers die de Franse zender TV5Monde aanvielen gingen geraffineerd te werk. Voor een vervolgaanval hoefden kwaadwillenden donderdag echter alleen maar de tv te kijken.

Post-its met inlogcodes

In een nieuwsuitzending van de collega's van BFM TV en France Info passeerden items, geschoten op de redactie van TV5. Klaarblijkelijk hebben de medewerkers van de internationale zender moeite om hun wachtwoorden uit hun hoofd te leren, want prominent in de achtergrond sierden Post-its met de inlogcodes de computerschermen op de redacties.

Wachtwoorden duidelijk in beeld

Zo blijkt het password voor het YouTube-account van TV5 'lemotdepassedeyoutube' (het wachtwoord voor youtube) te zijn. En bij BFM TV verschenen twee tikkende handen op een toetsenbord, met daarboven op een briefje duidelijk leesbaar de inlognaam en het bijbehorende wachtwoord van een medewerker.

Aanval vermoedelijk wekenlang voorbereid

TV5Monde zelf meldde vrijdag in een persbericht dat de zender beschikt over 'een zeer hoog veiligheidsniveau'. Vandaar dat deskundigen denken dat de hackers van het CyberCaliphate de aanval vermoedelijk al meerdere weken hebben voorbereid. Die hack begon woensdagavond en zorgde ervoor dat de webpagina's van TV5 tot en met donderdagmiddag verstoord waren. De uitzendingen werden pas donderdagavond volgens de programmering hervat.

Nog steeds problemen met social media

Nog niet alle websites en social media-accounts zijn overigens actief, zo meldde de Franse zender. Ook de Nederlandse website van TV5Monde draait nog niet optimaal.

Bron: ANP (10-04-2015)

Afbeelding:

Gerelateerd