Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat is de 'Italiaanse oplichtingstruc' langs de snelweg en wat moet je weten?

  Wat is de 'Italiaanse oplichtingstruc' langs de snelweg en wat moet je weten?

  De Franse politie waarschuwt automobilisten op de Franse snelweg om uit te kijken voor een truc die ter plekke bekend staat als de 'Italiaanse oplichtingstruc'. Hoe werkt het? En wat moet je weten? In dit artikel zetten we het één en ander op een rij.

  Deze vorm van oplichting speelt zich af rond auto's die onbeheerd worden achtergelaten op parkeerplaatsen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het niet honderd procent zeker dat deze truc de Italiaanse oplichtingstruc wordt genoemd omdat voornamelijk Italianen zich van deze oplichtingstruc bedienen.

  De oplichters slaan soms snel hun slag, dus even de benen strekken voor een bezoekje aan een wegrestaurant of het toilet kan al voldoende zijn. Waar het in 2018 en 2019 vooral de zogenaamde 'Ierse oplichtingstruc' was waar de Franse politie voor waarschuwde, is dit kennelijk weer een nieuwe variant. Benieuwd naar de Ierse oplichtingstruc? Volg onderstaande button.

  Wat is de 'Ierse oplichtingstruc' langs de snelweg en wat moet ik weten?

  Hoe werkt de 'Italiaanse oplichtingstruc'?

  De dieven laten één van je autobanden leeglopen in de verwachting dat je in de bagageruimte op zoek gaat naar een reparatieset of een reserveband. Je hebt meestal pas door dat je band leeg is als je probeert weg te rijden, en daarom is je auto doorgaans niet op slot op het moment dat je gaat zoeken.

  Vervolgens maken de oplichters misbruik van het feit dat je bent afgeleid. Terwijl je hulp aan het halen bent, je bezig bent met het vervangen van je lekke band of zoekt naar gereedschap of de reserveband, duiken oplichters razendsnel je auto in. Meestal hebben ze het op spullen zoals telefoons, zonnebrillen, bagage of je portemonnee gemunt.

  Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van deze truc?

  Lekke band? Haal waardevolle bezittingen uit het zicht, doe alle ramen dicht en doe de auto op slot voordat je het probleem probeert te verhelpen. Dat maakt de kans dat dieven je auto leeg kunnen roven een heel stuk kleiner, althans, niet op een manier waardoor je het niet direct doorhebt.

  Bron: AD.nl

 • Ook interessant