Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • TV5 nog steeds problemen door cyberaanval

  TV5 nog steeds problemen door cyberaanval

  De cyberaanval door de groep 'CyberCaliphate' op de internationale Franse zender TV5 van woensdagavond heeft de omroep ook donderdag nog voor grote problemen gesteld.

  Pas in de middag had de redactie weer de volledige controle over de website. Op televisie hielden de problemen langer aan. Het beeld stond weliswaar niet meer op zwart, zoals direct na de aanval, maar de zender slaagde er in eerste instantie alleen in herhalingen te laten zien. Pas in de namiddag zond de omroep weer volgens programmering uit.

  Cyberaanval

  Directeur Yves Bigot zei dat de aanval 'zonder precedent is in de geschiedenis van de televisie'. De Franse regering neemt de hack ook uiterst hoog op. 'Alles wordt in het werk gesteld om de daders op te sporen en te bestraffen, de uitzendingen te hervatten en te voorkomen dat dergelijke aanvallen door cyberterroristen de vrijheid van meningsuiting in de toekomst opnieuw kunnen bedreigen', zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

  Je suis IS

  De daders maakten duidelijk dat ze zich verwant voelen aan de extremistische beweging Islamitische Staat (IS). Op de website en de Facebookpagina van TV5 plaatsten ze onder meer propagandavideo's en persoonsgegevens van mensen die volgens hen familie zijn van Franse militairen die deelnemen aan de strijd tegen IS in Irak. Bovenaan de pagina was enige tijd een foto van een gemaskerde man te zien met de tekst 'CyberCaliphate en 'Je suIS IS', een verwijzing naar het motto 'Je suis Charlie' dat na de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo veelvuldig te horen was.

  CyberCaliphate

  Waarvandaan de hackers handelden, moet nog blijken. Wel is volgens de zender en de autoriteiten duidelijk dat hun actie zeer gecoördineerd was: in korte tijd viel het ene na het andere medium van TV5 in handen van de 'cyberterroristen'.

  Risicobeperking

  'TV5 in het hart geraakt', kopte de redactie toen ze de controle over de website eenmaal terug had. De vrees is dat de daders ook pogingen zullen wagen om andere media tijdelijk over te nemen. Minister van Cultuur Fleur Pellerin riep in allerijl bestuurders van grote Franse media bijeen om de risico's te bespreken.

  Bron: ANP (10-06-2015)

  Afbeelding: Istock

  Gerelateerd

 • Ook interessant