Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Belgische kranten doelwit hackers

  Belgische kranten doelwit hackers

  Hackers hebben maandagavond een cyberaanval uitgevoerd op de site van de Belgische krant Le Soir. Dat heeft Didier Hamann, directeur-generaal van de krant, gezegd. Ook de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure werden aangevallen. Zondag werden diverse Belgische kranten ook al aangevallen.

  Hacker banden met IS

  Een jonge moslim zit achter de reeks cyberaanvallen. Dat stelt de Belgische afdeling van het hackerscollectief Anonymous dinsdag. De groep heeft naar eigen zeggen de dader kunnen opsporen. De jongeman, die in België woont, zou middelen hebben gebruikt die voor iedereen beschikbaar zijn. Hij is betrokken bij Muslim Section, dat banden heeft met hackers van de radicaalislamitische beweging Islamitische Staat. Anonymous bracht de autoriteiten inmiddels op de hoogte.

  Cyberaanval

  De site van Le Soir werd rond 19.00 uur uit voorzorg vijf tot zes minuten offline gehaald. De aanval was minder zwaar dan die van zondag. De hackers zijn er ook niet in geslaagd om het systeem binnen te dringen, aldus Hamann, die eraan toevoegt dat de site elke dag te maken krijgt met aanvalspogingen.

  Websites offline

  Websites van meerdere kranten lagen zondag- en maandagavond plat door een cyberaanval. Volgens hoofdredacteur Ralph Vankrinkelveldt van La Dernière Heure is de aanval op zijn krant exact dezelfde als die op de uitgever van Le Soir. Zondagavond kreeg de Rossel-groep, die onder meer kranten als Le Soir en Sudpresse uitgeeft ook al een aanval te verwerken.

  De systemen werden zondag getroffen door een virus. De websites van de kranten waren daardoor tot maandagochtend onbereikbaar. Om ervoor te zorgen dat er geen propaganda op de websites terechtkwam, waren de sites helemaal uit de lucht gehaald.

  Bron: ANP (13-04-15)

  Bron foto: istockphoto.com

  Gerelateerd

 • Ook interessant