Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Russische hackers dringen Witte Huis binnen

  Russische hackers dringen Witte Huis binnen

  Russische hackers zijn het computersysteem van het Witte Huis binnengedrongen. Dat meldde CNN op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de hack.

  Volgens een medewerker van het Witte Huis er geen gevoelige systemen zijn gehackt. Volgens CNN is dat wel gebeurd.

  Russische aanvallen

  Russische hackers vielen de laatste tijd regelmatig e-mailsystemen bij de Amerikaanse overheid aan. De Verenigde Staten hielden altijd vol dat er nooit een e-mailsysteem was aangevallen waarin geheime informatie werd uitgewisseld. Bovendien schroefden de Amerikanen de beveiliging op.

  Gericht op 'gevoelige deel' van computersysteem

  Maar volgens de bronnen van CNN gebruikten de Russen de hack in de e-mailsystemen om in te breken in een 'gevoelig' deel van het computersysteem van het Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama. De hackers konden bijvoorbeeld in de niet-publieke agenda van Obama. Die is niet geheim, maar ook niet openbaar.

  Via Phishing-mail binnengedrongen

  Verondersteld wordt dat de hackers als eerste binnendrongen in het computersysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zouden via een zogeheten phishing mail het emailaccount hebben gekraakt, vermoeden de onderzoekers volgens CNN. Ondanks pogingen om het systeem af te sluiten, konden de hackers het weer aanzetten.

  Systeem mogelijk maanden in bezit

  Mogelijk hebben de cyberaanvallers het systeem op die manier maanden 'in bezit' gehad. De directeur van de nationale inlichtingendienst, James Clapper, waarschuwde in januari op een FBI-congres nog voor deze methode, waarbij men zich als iemand anders voordoet en toegang vraagt. Een maand later zei Clapper op een hoorzitting van de Senaat dat 'de Russische cyberdreiging ernstiger is dan eerder werd gedacht'.

  Meest gewiekste hack tegen de VS ooit

  De Amerikaanse geheime diensten die de aanvallen onderzoeken, noemen het een van de meest gewiekste hacks tegen de Verenigde Staten ooit. De hackers probeerden bovendien hun sporen uit te wissen, door hun inbraak via computers over de hele wereld te leiden. Toch wisten de Amerikanen bepaalde codes en andere sporen te herkennen, waaruit zou blijken dat het om hackers gaat die voor de Russische overheid werken.

  Rusland ontkent iets te maken te hebben met de inbraak in de computersystemen van het Witte Huis.

  Bron: ANP (08-04-2015)

  Afbeelding: Istock

  Gerelateerd

 • Ook interessant