Jij bent zogenaamd betrapt op belastingfraude. Om ernstige juridische gevolgen te vermijden dien je onmiddellijk contact op te nemen met de FIOD.

Namens de opsporingsdienst van de Belastingdienst, ook wel de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) genoemd, is zogenaamd een zeer urgente brief gestuurd. Uit zorgvuldig fiscaal onderzoek zouden ‘aanzienlijke schendingen van geldende wettelijke en reglementaire bepalingen’ blijken, zo wordt beweerd. Bovenaan het bericht staat een logo van de politie.

Phishingmail namens de FIOD

In de brief wordt een hele lijst aan ‘vastgestelde overtredingen’ genoemd die uit het onderzoek van de Belastingdienst zouden zijn gebleken:

  • ‘Opzettelijke verhulling van belastbare bedragen’;
  • ‘Doelbewuste organisatie van insolventie’;
  • ‘Boekhoudkundige onregelmatigheden’;
  • ‘Actieve bevordering van belastingontduiking’;
  • ‘Opzettelijke niet-naleving van wettelijke termijnen voor belastingaangiften.’

Zogenaamde zware straffen wegens belastingfraude

Er wordt gedreigd met zware straffen als gevolg van de overtredingen, zoals gevangenisstraffen tot zes jaar en boetes variërend van 500 duizend euro tot 2,5 miljoen euro. “Bovendien heeft de rechter de mogelijkheid om de boete te verdubbelen op basis van de verkregen voordelen door middel van belastingontduiking”, staat in de brief. Dit zijn een hoop zware straffen waarmee de online oplichters de druk erg opvoeren om een gevoel van angst en urgentie op te wekken. Laat je niets wijsmaken want hiermee proberen ze je te manipuleren­ om contact met hen op te nemen.

Ondertekend door algemeen FIOD directeur Niels Obbink?

De brief is zogenaamd ondertekend door Niels Obbink, algemeen directeur van de FIOD. In de frauduleuze brief wordt dan ook gevraagd of je ‘dringend contact opneemt met de chef van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Niels Obbink binnen een termijn van drie dagen na ontvangst van deze brief’. De mailadressen waarmee je contact kunt opnemen (nielsobbink_fiod31@outlook.com/nielsobbink31@yahoo.com) zijn geen officiële mailadressen van FIOD, wat erg verdacht is. 

Deze phishingmail is bekend bij de FIOD

De FIOD geeft aan meerdere meldingen over het phishingbericht te hebben ontvangen en adviseert om niet op deze mail te reageren. Blijf op de hoogte van dit soort frauduleuze berichten via onze gratis Opgelicht?!-app, zo maken online oplichters bij jou geen kans (iOS en Android)! 

Ben je toch op het phishingbericht ingegaan?

Weg met de schaamte, dit gebeurt vaker dan je denkt. Neem contact op met de belastingdienst voor passende hulp. Voer een virusscan uit om malware op te sporen, indien je op een frauduleuze link hebt geklikt. En heb je vertrouwelijke financiële gegevens gedeeld, neem dan contact op met je bank of creditcardmaatschappij.

LEES OOK: