‘Booking.com Extranet partners dienen hun identiteit te bevestigen of hun account te verifiëren’, schrijven cybercriminelen in verschillende nepmails.
Momenteel zijn meerdere frauduleuze mails namens Booking.com in omloop. De mails zijn Engelstalig en gericht aan partners van het e-commercebedrijf voor reizen. Hierin worden ontvangers nadrukkelijk verzocht om tussen 1 en 30 april 2025 hun identiteit te bevestigen of account te verifiëren via verschillende stappen. Dit zou nodig zijn om het platform te kunnen blijven gebruiken, staat in de mail namens het Booking.com support team.

Vakantiegangers opgelet
Van verblijven tot vluchten, autoverhuur, activiteiten en reispakketten, Booking.com biedt een breed scala aan diensten aan voor particulieren die overal ter wereld naartoe reizen. Ben jij geen partner van Booking.com, maar wel een vakantieganger die vaak boekingen doet via het platform? Goed om te weten; ook online oplichters bekend zijn met de populariteit van het online boekingsplatform. Dit blijkt namelijk uit de toenemende online fraude. Ook is online fraude in de reisbranche flink toegenomen in 2024, meldde Booking.com aan de Britse zender BBC. In een eerder Opgelicht?!-artikel lees je hier meer over.
Het Booking.com-logo wordt misbruikt
In het bericht wordt het oude logo gebruikt van Booking.com wat erg ongebruikelijk is voor zo’n gerenommeerd bedrijf. Bovendien wordt je niet persoonlijk aangesproken, wat typerend is voor frauduleuze berichten. Dringende verzoeken zonder voorafgaande communicatie zijn een ander signaal die wijzen op phishing, schrijft het reisbedrijf op zijn website. Online fraudeurs proberen je zo te manipuleren zodat je bijvoorbeeld via een neplink vertrouwelijke informatie deelt.
Heb je toch gereageerd op een van de nepmails?
Phishingberichten lijken steeds echter, wees dus niet te hard voor jezelf. ‘Soms worden phishingaanvallen ook gedaan om je apparaten te besmetten met kwaadaardige software’, waarschuwt Booking.com op zijn website. Het is daarom belangrijk om je apparaten te scannen als je denkt dat je op een schadelijke link hebt geklikt of verdachte bestanden hebt gedownload, adviseert het bedrijf.
Verander je inloggegevens indien je deze hebt gedeeld en activeer gelijk je tweestapsverificatie. Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld.