Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor phishingmail namens Ziggo over McAfee: ‘Factuur F2312683477’

  Pas op voor phishingmail namens Ziggo over McAfee: ‘Factuur F2312683477’

  “WAARSCHUWING VOORAF: (999) Virus op uw apparaat”, zo luidt de eerste zin van een nieuwe phishingmail uit naam van het cybersecuritybedrijf McAfee. Laat de capslock-letters je niet bang maken, want dit is nep. 

  In de valse mail wekken de oplichters de indruk dat jouw McAfee-abonnement is opgeschort, omdat je licentie zou zijn verlopen. Ook proberen ze je wijs te maken dat ze je meerdere keren hebben geprobeerd te bereiken, maar dat je niet hebt gereageerd. “Als u niets doet wordt uw account binnen de komende 12 uur verwijderd”, staat in de mail. Benadrukken wat je kan verliezen als je niet doet wat de oplichters van je vragen is een veelvoorkomende tactiek bij phishingberichten.

  Controleer de afzender

  In het bericht laten de oplichters lijken alsof de nepmail afkomstig is van Ziggo. Echter, als je goed kijkt dan zie je dat de mail verzonden is door ‘[email protected]’. Hieruit kun je al concluderen dat de mail niet betrouwbaar is. Ziggo heeft namelijk niks met McAfee te maken. Bovendien laat McAfee weten op hun site dat hun mails altijd eindigen op ‘mcafee.com’, behalve: 

  • [email protected] (Via dit mailadres krijg je informatie over de producten van het cybersecuritybedrijf);
  • [email protected] (Je krijgt downloadkoppelingen naar jouw McAfee-producten);
  • [email protected] (McAfee stuurt jou bericht om jouw transactie in de McAfee-winkelwagen van dit domein te voltooien);
  • [email protected] (Betreft informatie over McAfee Mobile Security).

  Sociale manipulatie

  “We raden u aan uw abonnement te verlengen om uw gezin te beschermen en veilig te surfen en al uw apparaten te ontdoen van virussen en malware met McAfee”, staat er onder het kopje ‘Wat moet ik doen om beschermd te worden'. Het betrekken van het gezin bij dit bericht is een vorm van sociale manipulatie. De oplichters willen je bang maken en laten geloven dat je McAfee-abonnement verlengen de juiste keuze is.

  Vernieuw niet

  Toch zul je jezelf alleen maar meer in de problemen brengen als je besluit op de rode knop te drukken. Zo kan er malware op je apparaat worden geïnstalleerd of je wordt geleid naar een pagina die lijkt op de officiële pagina van McAfee. Daar wordt je gevraagd enkele gegevens in te vullen, die de oplichters vervolgens weer kunnen gebruiken om je bankrekening leeg te plunderen of identiteitsfraude te plegen. Denk dus twee keer na voordat je op een onbekende link klikt. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant