Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wees op je hoede voor een valse mail uit naam van McAfee: ‘Uw. Betaalling is achtersttallig’

  Wees op je hoede voor een valse mail uit naam van McAfee: ‘Uw. Betaalling is achtersttallig’

  McAfee is een cybersecuritybedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van antivirus- en beveiligingssoftware om gebruikers te beschermen tegen online bedreigingen en malware. Het bedrijf heeft nu zelf te maken met phishingaanvallen. Momenteel worden door oplichters die zich voordoen als McAfee valse mails verstuurd over een betalingsachterstand. 

  Druk en angst creëren  

  De valse mail beweert dat je McAfee antivirus abonnement verlopen is en dat je apparaat is blootgesteld aan 59 gevaarlijke virussen en identiteitshackers. Dit klinkt eng, maar raak niet in paniek. Deze manier van angst zaaien is namelijk één van de psychologische trucs die oplichters gebruiken om jou sneller op een valse link te laten klikken. 

  “Je account wordt gesloten als je je lidmaatschap niet binnen de timer van 48 uur verlengt”, staat in het bericht. Het creëren van druk is ook één van de manipulatieve trucs van oplichters, het is dus goed om hier alert op te blijven. 

  Valse linkjes 

  Klik nooit zomaar op linkjes in een verdachte mail. Deze kunnen namelijk leiden naar frauduleuze websites die zijn ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen. Twijfel je of een mail van McAfee afkomstig is? Verifieer dan de domeinnaam in deze lijst. Een legitieme mail van McAfee eindigt op een paar uitzonderingen na altijd op mcafee.com. De uitzonderingen zijn ook terug te vinden in de lijst. 

  Taalfouten 

  Een klassiek kenmerk van een phishingmail zijn taal- en spelfouten. 
  Wellicht is je eerste gedachte dat oplichters moeite hebben met spellen, maar ze maken deze fouten bewust om de beveiligingsfilters van je mailbox te omzeilen. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant