Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen mail met valse winactie namens ALDI

  Oplichters sturen mail met valse winactie namens ALDI

  Terwijl het buiten vriest, stunten criminelen met een zomeractie uit naam van supermarktketen ALDI. Laat je niet verleiden, want ALDI heeft niks met de winactie te maken

  Om kans te maken op de cadeaukaart, dien je een enquête in te vullen over jouw eetgewoonten. In de valse mail staat dat er meerdere ALDI-cadeaukaarten worden verloot onder de deelnemers, maar niets is minder waar. In plaats van ‘Minder betalen en toch meer krijgen’, krijg je in dit geval niks. Op haar website laat de supermarktketen weten: “ALDI is echter op geen enkele manier betrokken bij deze waardebonnen en erkent deze dan ook niet.” Doe dus niet mee met de enquête. 

  Deel geen privégegevens

  Vaak wordt er aan het begin van een enquête gevraagd om je gegevens in te vullen. Deze zijn van belang voor onderzoeksdoeleinden, maar in dit geval kunnen jouw gegevens in verkeerde handen vallen. Vul dus nooit zomaar jouw gegevens in, maar controleer eerst of een pagina betrouwbaar is of niet. ALDI: “Wij adviseren u geen waardebonnen aan te vragen en uzelf ook niet te registreren of uw gegevens achter te laten voor dergelijke waardebonnen.”

  Klik niet op onbekende links

  Door de links in een bericht te checken, kun je bepalen of een pagina betrouwbaar is of niet. Doe dit door op je desktop met je cursor op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens het volledige webadres. 

  Als we de bovenstaande handeling uitvoeren op het bovenstaande bericht, dan wordt al snel duidelijk dat de social-media icoontjes niet klikbaar zijn en dat er een onbetrouwbare link achter de groene knop zit. Zo komt de merknaam ‘ALDI’ niet eens voor in het webadres. Een valse link kunnen herkennen is zeker geen overbodige luxe, want naast dat je naar een valse webpagina kan worden geleid kan er ook malware op je apparaat worden geïnstalleerd. 

  Controleer de afzender 

  ALDI verstuurt alleen mails vanuit het mailadres dat eindigt op @aldi.nl. Het bovenstaande bericht daarentegen is afkomstig van ‘[email protected]’. Achter dit mailadres staat het woord ‘via’, met daarachter een ander mailadres: ‘nam04-dm6-obe.outbound.protection.outlook.com’. Google geeft aan dat het woord ‘via’ aangeeft dat het domein waarvan de mail is verzonden, niet overeenkomt met het domein in het e-mailadres bij ‘van’. 

  Zo kan het zijn dat je een mail hebt gekregen van ‘[email protected]’, maar dat deze is verzonden via een social-mediasite en niet via Gmail.  

  Lees altijd de kleine lettertjes 

  In de mail staat: “Het genoemde merk/bedrijf is niet de organisator of sponsor van deze campagne en is op geen enkele wijze gerelateerd aan de organisatie indien expliciet vermeld.” Deze zin maakt duidelijk dat het geen officiële winactie is van ALDI. Alle officiële online acties van ALDI zijn altijd terug te vinden op aldi.nl.
  Onderaan de mail staat in het Engels dat je je kunt afmelden van de mailinglijst, maar doe dit niet. De oplichters kunnen een signaal krijgen dat jouw mailadres actief wordt gebruikt, waardoor je nog meer spam krijgt. 

  Ik heb mijn gegevens achterlaten, wat nu?

  Het advies van ALDI luidt: “Indien u reeds uw persoonsgegevens heeft achtergelaten, kunt u daarnaast ook een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.”

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant