Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepmail Vitens in omloop: ‘Er wacht een financiële vergoeding op u’

  Nepmail Vitens in omloop: ‘Er wacht een financiële vergoeding op u’

  Heb jij volgens Vitens recht op een terugbetaling van 371,54 euro? Juich dan niet te vroeg, want dit is een vals bericht. 

  In de misleidende mail die namens Vitens wordt verstuurd staat dat er een fout is ontdekt in hun gegevensverwerkingssysteem. Hierdoor zou jij een te hoog termijnbedrag hebben betaald. “Om het proces voor de terugbetaling in gang te zetten, vragen we u vriendelijk om de terugbetaling aan te vragen”, staat in het bericht. Dit kan via de gele knop. Maar doe dit niet, want zo proberen de online criminelen je in de val te lokken.

  Verdachte linkjes

  Zodra je op de gele knop ‘Aanvragen’ klikt, zou je volgens het bericht het creditcardbedrag binnen dertig dagen op je rekening teruggestort krijgen. Alleen de kans dat dit gebeurt, is erg klein. Waarschijnlijker is de kans dat oplichters achter jouw gegevens aan zitten en je op een valse website terechtkomt die lijkt op de officiële website van Vitens. Het is ook mogelijk dat er een virus op je apparaat wordt geïnstalleerd. 

  Je kunt zelf checken waar de link naartoe gaat, door op je desktop met de cursor op de knop te gaan staan en op je telefoon door de knop ingedrukt te houden. In je scherm verschijnt vervolgens het webadres waar de knop naar leidt. 

  Te mooi om waar te zijn

  Online oplichters spelen met phishingberichten in op de emotie van mensen. In de bovenstaande mail proberen ze je te lokken met een geldbedrag dat je terugkrijgt. Want zeg eens eerlijk, wie wordt er nu niet blij van geld ontvangen? 

  Toch is het in dit soort situaties belangrijk om rationeel te blijven nadenken. Klinkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Wees dan voorzichtig met actie ondernemen en scan het bericht goed op andere phishingkenmerken. Cybersecurity-expert Tommy van Steen helpt je op weg

  Controleer de afzender

  Vitens stuurt alleen e-mails afkomstig van de domeinnamen @vitens.nl of @postnl.vitens.nl. Ook stuurt Vitens nooit mails naar meerdere klanten tegelijk. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant