Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geld terug van Vitens? Trap er niet in!

  Geld terug van Vitens? Trap er niet in!

  Geld terugkrijgen is natuurlijk fijn, maar soms zit er een addertje onder het gras. In deze mail uit naam van Vitens zou je recht hebben op een teruggave van 218.74 euro, maar helaas gaat het hier om phishing. 
   

  Klanten van Vitens hebben volgens de misleidende mail recht op de teruggave omdat zij een te hoog maandbedrag betaald zouden hebben. “Na een zorgvuldige check van je account bij Vitens, hebben we vastgesteld dat je teveel maandbedrag hebt betaald. Je hebt recht op een teruggave van €218,74”, staat in het bericht. 

  Te mooi om waar te zijn 

  Online oplichters spelen met phishingberichten in op de emotie van mensen. In de bovenstaande mail proberen ze je te lokken met een geldbedrag dat je terugkrijgt. Want zeg eens eerlijk, wie wordt er nu niet blij van geld ontvangen? Toch is het in dit soort situaties belangrijk om rationeel te blijven nadenken. Klinkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Wees dan voorzichtig met actie ondernemen en scan het bericht goed op andere phishingkenmerken. 

  Valse linkjes 

  Zodra je op de knop ‘Aanvragen’ klikt, zou je volgens het bericht het bedrag binnen dertig dagen op je rekening teruggestort krijgen. De kans dat dit gebeurt, is erg klein. Waarschijnlijker is dat oplichters achter jouw gegevens aan zitten en je op een valse website terechtkomt die lijkt op de officiële website van Vitens. Het is ook mogelijk dat er een virus op je apparaat wordt geïnstalleerd. 

  Je kunt zelf checken waar de link naartoe gaat, door op je desktop met de cursor op de knop te gaan staan en op je telefoon door de knop ingedrukt te houden. In je scherm verschijnt vervolgens het webadres waar de knop naar leidt. 

  Controleer de afzender

  Vitens stuurt alleen e-mails afkomstig van de domeinnamen @vitens.nl of @postnl.vitens.nl. Ook stuurt Vitens nooit mails naar meerdere klanten tegelijk. 

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant