Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse verrassing namens Kruidvat: ‘Je hebt een Oral B iO Series gewonnen’

  Valse verrassing namens Kruidvat: ‘Je hebt een Oral B iO Series gewonnen’

  In een nieuwe phishingmail van Kruidvat, in het bericht geschreven als ‘Krudivat’, staat dat je een Oral-B tandenborstel hebt gewonnen. Juich niet te vroeg, want dit is geen echte prijs.

  “Actie vereist binnen 24 uur!”, staat in rode letters bovenaan de mail. Laat je hierdoor niet opjagen en lees het bericht rustig door. Je ziet dan dat het merk Kruidvat verkeerd is geschreven. De oplichters hebben een slordige fout gemaakt door ‘Krudivat’ op te schrijven. Een betrouwbare instantie als Kruidvat zal een mail met slordigheden niet gauw verzenden. Het is dus altijd verstandig om een bericht goed te scannen op kenmerken die op phishing wijzen
   

  Onbetrouwbare afzender

  Op het eerste oog lijkt de mail afkomstig van ‘[email protected]’ . Dit is erg opmerkzaam, aangezien de prijs verstuurd is namens Kruidvat en niet Oral-B. Als je goed kijkt dan valt er nog iets op. Achter het mailadres staat het woord ‘via’ onderstreept, gevolgd door een ander mailadres: ‘dyiuyiuye.wireswitch.jpn.com’. 

  Google geeft aan dat dit komt doordat het domein (het deel achter het @-teken) waarvan de mail is verzonden, niet overeenkomt met het mailadres dat staat aangegeven bij de afzender. Zo kan je een mail hebben gekregen van ‘[email protected]’, maar deze kan via een social-mediasite zijn verzonden en niet via Gmail.  

  Druk niet op een onbekende link

  Zodra je op je desktop met de cursor over het bericht gaat, valt op dat het hele bericht klikbaar is. Dit is erg slim van de oplichters, maar gevaarlijk voor de ontvangers. Op je telefoon valt dit namelijk minder snel op. 

  Bovenstaande links zien er niet uit alsof ze je naar een betrouwbare site sturen van Kruidvat of Oral-B. Zorg dus dat je nooit op een onbekende link klikt. Er kan namelijk malware op je apparaat worden geïnstalleerd of je komt op een website terecht die lijkt op de echte website van Oral-B of Kruidvat. Daar dien je vervolgens jouw gegevens in te vullen, waar oplichters misbruik van kunnen maken. 

  Haastige spoed is zelden goed

  “Haast je! Het aantal te winnen prijzen is beperkt!” en “Als u bent gekozen, duurt het slechts een minuut om deel te nemen en kunt u vervolgens uw prijs claimen”, staat er in de mail. De oplichters wakkeren bewust stress bij jou aan, zodat je sneller gaat handelen. Trap niet in deze manipulatieve trucs

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant